Védelmi zsarolással foglalkozó bűnbandát számolt fel az SZBU Ivano-Frankivszk megyében

2023. október 17., 18:28

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Ivano-Frankivszk megyében felszámolt egy bűnözői csoportot, amely Ukrajna nyugati megyéinek lakosait terrorizálta, a bandát egy ismert alvilági figura irányította – számolt be hétfőn az rbc.ua hírportál az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

A jelentés szerint a banda tagjai terrorizálták a megye lakóit, pénzt követeltek tőlük és elvették a tulajdonukat. Ennek érdekében mesterséges konfliktushelyzeteket vagy üzleti vitákat kreáltak, majd a probléma békés megoldását felajánlva pénzt követeltek. Visszautasítás esetén a banda tagjai erőszakkal és fizikai leszámolással, valamint autók és ingatlanok elkobzásával fenyegették az áldozatokat és családjaikat. Egy-egy zsarolási „rajtaütés” során az elkövetők 10-500 ezer hrivnyát is kiverhettek egy-egy áldozatból.

Ily módon a támadók megpróbáltak védelmi pénzt kiróni a helyi vállalkozókra, és fokozatosan kiterjesztették befolyásukat a szomszédos megyékre is. Ugyanakkor a teljes körű háború kezdetével a banditák katonáknak és a háborúban részt vevő rendfenntartóknak álcázták magukat. Megígérték a károsultaknak, hogy beveszik őket maguk közé, és felveszik a fizetésüket az adósságuk törlesztésére. Az SZBU nyomozói megállapították, hogy a banda tagjai az egészségi állapotukra hivatkozva katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló igazolásokat állítottak ki maguknak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a banda tevékenysége a bűnözési helyzet súlyosbodásához vezetett, és negatívan befolyásolta Ivano-Frankivszk megye lakosságának szociális és politikai hangulatát. Az SZBU munkatársai 150 000 hrivnya kizsarolását dokumentálták egy helyi vállalkozótól. A bűnözők többször megfenyegették a férfit, hogy kalapáccsal, vascsővel fogják verni a fejét, eltörik a lábát és rokkanttá teszik, ha nem fizet nekik.

A rendfenntartók a banda két aktív tagját akkor vették őrizetbe, amikor a sértettől átvették a teljes összeget. Jelenleg mindkettőjüket őrizetben tartják és meggyanúsították. Az elkövetőket 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

(vb/karpat.in.ua)