Csaknem 8 000 cég költözött más régióba Ukrajnában a nagy háború kezdete óta

2023. december 4., 08:16

A teljes körű háború kezdete óta csaknem 7 820 ukrán vállalkozás költözött más régióba. Az összes vállalat 27%-a Kijevet hagyta el – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Opendatabot platformra hivatkozva.

A legnépszerűbb költözési viszonylat a Kijev–Odessza. A költözők túlnyomó többsége (44%) nagykereskedés, az élvonalhoz tartoznak még a számukat tekintve az építőipari és az ingatlankezelő cégek.

A főváros után Dnyipropetrovszk megyét (11%) és Donyeck megyét (8%) hagyta el a legtöbb vállalkozó a teljes körű háború kezdete óta.

Ugyancsak Kijev vezeti azon régiók listáját, ahová a legtöbb cég költözik: a költözők teljes számának 22%-a választotta a fővárost.

„A katonai műveletek és a frontvonal közelsége ellenére a költöző vállalkozók 10-10%-a választotta Harkiv megyét és Odessza megyét” – közölte az Opendatabot.

Kijevből Odesszába mostanáig 350 cég tette át székhelyét. A második legnépszerűbb viszonylat a Dnyipropetrovszk megye–Kijev (300 cég). A harmadik hely a Kijev–Harkiv megye (289 vállalkozás) viszonylaté.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)