Minden vállalkozásra kiterjesztenék a hadköteles dolgozók felmentésének lehetőségét

2024. január 31., 19:27 , 1195. szám

A Legfelső Tanácsban olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely jelentősen megváltoztatná a hadköteles munkavállalók mozgósítás alóli felmentését (бронювання) – írja a forbes.ua, melynek birtokába jutott a tervezet vázlata.

A Legfelső Tanács Gazdasági Bizottságának képviselői hetek óta dolgoznak az új törvénytervezeten. Az elképzelés elsősorban abban tér el az Elnöki Hivatal és mások által korábban javasolt koncepcióktól, hogy a felmentést nem köti a munkavállaló bérének összegéhez, illetve a befizetett személyi jövedelemadó vagy az egységes társadalombiztosítási hozzájárulás mértékéhez.

A képviselők havi fix összegű hozzájárulás megállapítását javasolják, amelynek megfizetése esetén a cég beosztástól függetlenül felmentetheti az alkalmazottat. Alapvető feltétel, hogy a vállalkozásnak legálisan kell tevékenykednie és adót kell fizetnie.

„Bármilyen kritérium megállapítását (a bérekre vonatkozóan – Forbes) a társadalom osztályok szerinti megkülönböztetésként fogna fel – indokolja a koncepcióváltást Dmitro Nataluha, a Gazdasági Bizottság elnöke, a törvényjavaslat társszerzője. – A cégnél önállóan választhatják meg, hogy kit kívánnak felmentetni a munkavállalók közül.”

A strana.news úgy tudja, a vállalkozások által a lefoglalásért fizetendő összeg személyenként 20 ezer hrivnya lenne. A portál felidézi, korábban a média beszámolt arról az elképzelésről, hogy a magas fizetésű alkalmazottak automatikusan megkapnák a mentességet a mozgósítás alól, bár megjegyzi, hogy a híradásokban szereplő havi 33 000 és 66 000 hrivnya közötti ún. minimális (bér)küszöbértékek némileg furcsának tűntek.

A censor.net kiemeli: a törvényjavaslat célja, hogy minden vállalkozásnál legyen lehetőség a személyzet felmentésére, ne csak a kritikus fontosságúnak minősülőknél. A portál szerint a hadköteles munkavállalók 50%-ának felmentésére nyílna lehetőség ily módon.

Az intézkedés mintegy 18–155 milliárd hrivnya bevételt jelentene a költségvetés számára – teszi hozzá az lb.ua.

(hk/forbes.ua/strana.news/censor.net/lb.ua)