Kijevből vezették a G7 csúcstalálkozóját

2024. február 28., 09:38

Miután Giorgia Meloni, a G7 csoportban rotációs alapon elnöklő Olaszország miniszterelnöke – akárcsak Justin Trudeau kanadai miniszterelnök – február 24-én Kijevben tartózkodott, ahol arra emlékeztek ezen a napon, hogy pontosan két éve indult meg Oroszország teljes körű háborúja Ukrajna ellen, az olasz kormányfő az ukrán fővárosból vezette a Hetek videokapcsolat segítségével megrendezett csúcstalálkozóját – írja a DW.

A G7 tagjai Olaszország és Kanada mellett az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország. A csoport találkozóin részt vesz az Európai Unió is, amelyet az aznap ugyancsak Kijevben tartózkodó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Belgium miniszterelnöke, Alexander de Croo képviseltek.

Meghívást kapott a találkozóra Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is.

„A világ érzi, hogy (az Oroszországi Föderáció elnöke, Vlagyi­mir) Putyin elveszítheti a háborút. És amikor veszít, az azt fogja jelenteni, hogy nemcsak egyvalaki győz a világon, hanem a népek egész globális közössége és a nemzetközi jog mint olyan. Ezt kell biztosítanunk. Kérem, ne feledjék, hogy a birodalmi ambíciók és a revansizmus csak együtt győzhetők le, és ennek kell teret nyitnia a valódi biztonság és demokrácia fejlődéséhez” – mondta Zelenszkij a csúcstalálkozó résztvevőihez szólva.

Az ukrán elnök megköszönte a partnerek támogatását, és hozzátette: „Önök nagyon jól tudják, mire van szükségünk az égboltunk védelméhez, a hadseregünk megerősítéséhez a földön. Mindenről tudnak, amire szükségünk van a tengeren elért sikereink támogatásához és folytatásához. És pontosan tudják, hogy minderre időben van szükségünk. Számítunk önökre.”

Korábban Zelenszkij elnök és vendégei a teljes körű háború kitörésének évfordulója alkalmából felkeresték a Kijev megyei Hosztomelben található Antonov repülőteret. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett, innen kellett volna kezdődnie Kijev és Ukrajna ama bizonyos „három nap alatti elfoglalásának”.

„Egy mondatban elmondhatjuk: két éve tűzzel fogadtuk itt az ellenséges deszantot, két évvel később pedig a barátainkat, a partnereinket fogadjuk itt” – fogalmazott az ukrán elnök.

Ugyancsak múlt szombaton Ukrajna kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá az ukrán fővárosban Kanadával és Olaszországgal. Előző nap Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel kötött hasonló szerződést Zelenszkij elnök Lembergben.

(ntk/dw.com)