Ismét Nagydobrony ékköve lesz a Hatrác-patak és környezete

2024. február 29., 11:50 , 1199. szám

Napjainkban a nagydobronyiak egyik régi vágya látszik teljesülni. A mindenkori településvezetés már régóta tervezte a falu központját átszelő Hatrác-patak és az abból kialakult tó megtisztítását, viszont ez különböző okokból kifolyólag egészen mostanáig mindig elmaradt. Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség vezetője megválasztása előtt tett ígéretéhez híven teljesítette a lakosság vágyát, és a kidolgozott, előre tervezett közös munkával már a végéhez közeledik a patak és környékének megtisztítása. Az előzményekről, a munkafolyamatokról, a körülményekről és a tervekről kérdeztük őt.

– Miért vált szükségessé a patak kotrása?

– Ez az egyik legnagyobb projekt, ami Nagydobronyban az utóbbi évtizedekben megvalósult. „Még annak idején” zászlónkra tűztük a Hatrác-patak megtisztítását, hiszen kettészeli a települést, de ezt csak a második nekifutásra sikerült kiviteleznünk.

Nagyon fontosnak tartom, hogy sikerült elvégeznünk ezt a munkát, hiszen a patakot az utóbbi években elárasztotta a szennyvíz. A vizet, illetve iszapot különböző laboratóriumi vizsgálatoknak vetettük alá, amiből kiderült, hogy rengeteg olyan szennyeződés volt benne, ami az emberi szervezet számára nagyon veszélyes. Két helyen, a két hídfőnél hepatitis A és B vírusokat is találtak.

Az első nekifutáskor sajnos nem volt túl hatékony a tervezés, valamint az arra szánt költségek sem voltak megfelelőek. Aztán ezt a projektet átdolgoztuk, állami normatívákkal kiegészítettük, finomítottunk rajta, és a költségeket is újrakalkuláltuk. Ezt követően meghirdettük a közbeszerzést, melyre többen is jelentkeztek, s egy ungvári székhelyű cég nyerte el a kivitelezést, így 2023 novemberében elkezdődött a munka. A csapadékos időjárás a kivitelezőnek sem kedvezett, így nagyon nehezen haladtak a kotrással, viszont azt nem engedhettük meg, hogy „csak futtában” legyen elvégezve a munka, ezért minden esetben megvártuk a jó időt, mert odafigyeltünk rá, hogy milyen munkát végeznek el, vagyis azt a minőséget vártuk el, amelyikben megegyeztünk.

Milyen irányba folytatódnak a további munkálatok?

– Hamarosan befejeződik a meder kotrása, gyönyörű lesz a környezete, így amint az időjárás is engedi, megkezdjük annak parkosítását. Emellett nem lombhullató fákkal is szeretnénk beültetni a környéket.

Két helyen is elindítottuk már a sétány vonalát, illetve egy játszóteret is szeretnénk ide építeni, ehhez a források már rendelkezésünkre állnak. Később pedig, ha már normalizálódik a helyzet, a sétány is kialakításra kerül kandeláberekkel, padokkal, kis pihenőhellyel.

– Hogyan fogadta a lakosság?

– Az emberek nagy része örült a kezdeményezésnek, hiszen ők is tisztában vannak azzal, hogy ami a mederben volt, az egy időzített bomba volt. Folyamatosan járványveszély fenyegetett, emellett az én korosztályom, illetve a nálam idősebbek még emlékeznek a régi szép tóra. Én is itt töltöttem a gyerekkoromat a társaimmal, mi fürödtünk ebben a vízben, horgásztunk és játszottunk a tó környékén. Később az emberek már nem vették komolyan a természetvédelmet és a tisztaságot, hanyagságból elárasztották szennyvízzel ezt a gyönyörű tavat. A szennyvíz hatására megkezdődött a zöld növényzet burjánzása, az eliszaposodás, megszűnt a pataknak a sodrása, intenzív folyása. Aztán 2018-ban egy szerencsétlenség is történt, a tavat ellátó zsilip meghibásodott az árvíz következtében, amit teljesen eltorlaszoltak, nehogy elöntse a falut a víz. Ezt 2019-ben sikerült helyrehozni egy új zsilip építésével – annak a munkálatait is személyesen felügyeltem –, így ismét beindult a Hatrác-patak vízellátása. Jelenleg van sodrása is.

– Milyen tervek vannak még a tóval kapcsolatban?

– Semmiképpen sem elég az, hogy most megtisztítottuk, mindenképpen folyamatosan karban is kell tartani. Erre is különítettünk el forrásokat. Nem hagyhatjuk többé, hogy egy posványba süllyedjen, bűzös, mocsaras legyen Nagydobrony központja, ékkövévé kell válnia.

TV21 Ungvár/Dankai Péter