Nagy értékű orvosi eszközt adott át a KMKSZ és a KMKSZ ISZ a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórháznak

2024. március 29., 17:50 , 1204. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) továbbra is összehangoltan támogatja az arra rászoruló intézményeket megyeszerte. Ezúttal egy intraoperatív neurofiziológiai monitort adtak át a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórháznak. Az eszközt a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának (KHÖT) közreműködésével sikerült célba juttatni.

Tavaly decemberben szervezett jótékonysági gálaestet Budapesten a KMKSZ Ifjúsági Szervezete a Határtalanul a Magyar Fiatalokért ernyőszervezettel közösen, ahol a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház részére szerveztek gyűjtést. A befolyt összeget az ifjúsági szervezet átadta a KMKSZ magyarországi partnerszervezetének, a Verecke Alapítványnak, amely a beszerzéseket intézte. A gálaesten több mint 2 millió forint gyűlt össze, ehhez járult hozzá később a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is.

A gyermekkórház igényeit figyelembe véve, közös összefogással Hollandiából szereztek be egy intraoperatív neurofiziológiai monitort, amelynek segítségével idegsebészeti műtétek alkalmával figyelhetik a páciensek idegpályáinak működését, elkerülve akár a további károsodásokat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ez az életmentő eszköz ma célba ért itt, Munkácson, a gyermekkórházban” – hangsúlyozta Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke, valamint hozzátette: „Jó érzés azt látni, hogy a fiatalok nemcsak közösségi élményt szeretnének folytatni és megélni, hanem jót is cselekszenek.” Mindemellett köszönetét fejezte ki a gálaest szervezőinek, hogy megteremtették az eszköz beszerzésének anyagi feltételeit, valamint a közreműködőknek, akik munkájukkal hozzájárultak az átadáshoz.

Biró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház megbízott igazgatója beszámolt arról, hogy 2019-től, az új egészségügyi reform bevezetésétől nagymértékben megnövekedtek az egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelmények, mind emberi erőforrások, mind pedig eszközfelszereltség szempontjából. A Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház pedig nem minden szükséges eszközt tud megvásárolni saját költségén vagy állami támogatásból, éppen ezért őszinte háláját fejezte ki minden szervezetnek és személynek, amelyik és aki hozzájárulásának hála most megkaphatta a gyermekkórház ezt a nagyon fontos eszközt.

Adminisztratív és szállítási nehézségek miatt az eszközt csak a napokban sikerült átadni a gyermekkórház idegsebészeti osztályának. Az orvosi műszer célba juttatását a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása vállalta.

„Társulásunknak az utóbbi két év alatt több más karitatív és önkéntes szervezettel sikerült gyümölcsöző együttműködéseket kialakítani. Ezeknek köszönhetően valósulhatnak meg az ilyen vagy ehhez hasonló átadók, amikor életmentő eszközöket adunk át intézményeknek Kárpátalja-szerte. Reményeink szerint az ilyen együttműködéseknek az eredményeképpen mindig jó dolgok fognak alakulni, hiszen mind ebben vagyunk érdekeltek” – fogalmazott Rezes József, a KHÖT igazgatója.

A szervezetek vezetői kiemelték, hogy a későbbiekben is keresik a sikeres együttműködési lehetőségeket. Amire jó példa az is, hogy a KHÖT közreműködésével jelenleg is folyamatban van egy gyűjtés, amely által a közeljövőben a mozgássérültek számára használható felvonót építhetnek majd a gyermekkórházban.

TV21 Ungvár/K. K.