Az idei évtől csak elektronikus úton igényelhető az oktatási-nevelési támogatás

2024. április 3., 19:45 , 1205. szám

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy megérkeztek az idei pályázati felhívások a Szülőföldön magyarul programban. A jelentkezéseket április 3-tól május 3-ig fogadják el kizárólag az újonnan létrehozott mipont.hu weboldalon keresztül.

Az államtitkár a programot bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A magyar gyermekek és fiatalok a magyar jövő zálogai; ha nem jönnek újabb nemzedékek, akkor a nemzetpolitika is elveszti értelmét.” Emellett kiemelte, hogy a magyar kormány minden gyermeket fontosnak tart, és ez a hozzáállás a jövőben is fennmarad.

Az oktatásnak kulcsfontosságú szerepe van nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt, ezért a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az oktatásra és támogatja azt a bölcsődétől a felsőoktatásig.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar oktatási támogatás különböző csatornákon keresztül zajlik, köztük a Szülőföldön magyarul program segítségével, amely 2002-ben indult útjára. Ennek köszönhetően az óvodától a középiskoláig és a felsőoktatásban is támogatást biztosít a magyar kormány a külhoni gyermekek és fiatalok számára.

Bár az elmúlt években minden határon túli területen csökkent a magyar iskolások létszáma, viszont növekszik azok aránya, akiket magyar iskolába íratnak.

A támogatás összege jelentősen növekedett az előző évhez képest; 2023 őszétől minden magyar gyermek és hallgató számára százezer forint támogatás jár az addigi 22 500 forint helyett. Idén is fenntartják ezt az összeget, amely mintegy 220 ezer erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki gyermek és hallgató számára érhető el.

Az idei újítás, hogy a Rákóczi Szövetség kiemelt partnerré vált a programban, ami tovább javíthatja annak hatékonyságát, és lehetővé teszi, hogy még több magyar gyermek részesülhessen magyar nyelvű oktatásban.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy egy digitális platformot fejlesztettek ki, amely segíti a pályázatok benyújtását a Szülőföldön magyarul programhoz. A mipont.hu oldal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a pályázatok benyújtását, és közvetlen kommunikációt biztosít a szülők és a fiatalok számára. A regisztráció után a szülők vagy a pályázó fiatalok kiválaszthatják azokat az oktatási intézménytípusokat, amelyeket látogatnak, majd országspecifikusan kitölthetik a szükséges pályázati dokumentumokat. Oktatóvideók, beépített mechanizmusok és chatbot segíti a pályázókat – tette hozzá Csáky Csongor. Ennek az újításnak köszönhetően támogatják a külhoni magyar iskolaválasztást és a magyar kultúra megőrzését.

A felhívás elérhető a www.kulhonimagyarok.hu, valamint a www.bgazrt.hu oldalakon. A támogatási kérelmeket az idei évtől nem papíralapon, hanem a www.mipont.hu oldalon elérhető felület segítségével, elektronikus formában lehet benyújtani. A kérelmezési határidő május 3.

MTI/SD