KMISZ: Csak az ukránok fele kész hazatérni külföldről

2024. május 25., 17:51 , 1211. szám

A jelenleg Németországban, Lengyelországban és Csehországban élő ukrán menekülteknek csak a fele kész hazatérni, ha teljesülnek ennek feltételei, és véget ér a teljes körű invázió – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) áprilisi felmérését ismertetve.

A hazatérés feltételeiről szólva az ukránok relatív többsége a kritikus infrastruktúra normális működését (34%) és a biztonságot (34%) emelte ki. Ugyancsak fontos számukra a lakhatás (26%) és a teljes körű invázió lezárulása (26%). A válaszadók 16%-a az elhelyezkedés lehetőségét jelölte meg a hazatérés feltételeként, 13%-uk pedig azt, hogy a gyerekek iskolába, óvodába járhassanak.

A szociológusok összevetették az ukránoknak a hazatérés feltételeivel kapcsolatos véleményét a külföldi élettel való elégedettségükre, egy másik ország útlevelének megszerzésére vonatkozó kérdésekre adott válaszaikkal, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok visszatérése a valószínűbb, akik nem rendelkeznek egy másik ország állampolgárságával és nem is kérvényezték a megszerzését, továbbá nem elégedettek maradéktalanul az életkörülményeikkel az országban, ahol tartózkodnak, s bizonyos feltételek mellett elképzelhetőnek tartják a hazatérést.

„E megközelítés szerint a válaszadók pontosan felét (50%) teszik ki azok, akik nagyobb valószínűséggel visszatérhetnek Ukrajnába. Figyelembe véve azonban a megkérdezetteknek a további, az Ukrajna iránti érdeklődésükre vonatkozó kérdésekre adott válaszait, ez a becslés inkább egy optimista forgatókönyv a jelenlegi körülmények között” – írják a felmérés készítői.

A szociológusok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy amíg folytatódnak a harcok, minden becslés tájékoztató jellegű, nem lehet pontosan meghatározni, hogy ténylegesen hány ukrán fog visszatérni.

„A sajtóközleményben ismertetett felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ukrán menekültek jelentős része elveszíti (vagy már elvesztette) kapcsolatát Ukrajnával. Sajnos ez várható volt, és minden esetben elveszítenénk a polgárok egy részét. Azonban nyitva marad a kérdés, hogy az állampolgárok mekkora részét lehet visszahozni, és mit érdemes megtenni ennek érdekében” – mutatott rá Anton Hruseckij, a KMISZ ügyvezető igazgatója.

(szcs/pravda.com.ua)