Ne várjanak méltó nyugdíjat: kormányzati tanácsok a túléléshez idős korban

2024. június 8., 19:20 , 1213. szám

A polgároknak azt tanácsolják, hogy most kezdjenek el félretenni öregségükre, és ne számítsanak méltó nyugdíjra az államtól – írja a dengi.ua Darija Marcsakra, a szociálpolitikai miniszter első helyettesére hivatkozva, aki az Eszpresszo tévécsatorna műsorában beszélt a nyugdíjellátásról.

„Szolidaritási nyugdíjak lesznek, ezt garantálja az állam. De a szolidaritási nyugdíj általában egy minimális garancia az európai országokban, és ha valaki magas nyugdíjat akar, akkor élete során megtakarít” – jelezte Darija Marcsak.

Szerinte Ukrajnában meg­érett a nyugdíjreform.

„Ukrajnában a nyugdíjrendszer három elemét kell felépítenünk. A szolidaritási nyugdíjak már léteznek. Emellett el kell kezdenünk dolgozni a kötelező felhalmozó nyugdíjrendszer bevezetésén, mert már most nagyon kritikus nálunk a demográfiai helyzet. Ma egy adófizetőnk biztosít nyugdíjat egy nyugdíjasnak” – mutatott rá a miniszterhelyettes.

Emellett a tisztségviselő ajánlásokat adott arra vonatkozóan, hogyan biztosíthatunk a magunk számára biztonságos idős kort.

„Ezért az első dolog, hogy takarítsunk meg saját részre, még akkor is, ha egyelőre nincs kötelező felhalmozó rendszer. Másodszor, a hosszú aktív élet országának kell lennünk. Azaz érdekelteknek és képeseknek kell lennünk dolgozni, ameddig csak lehet. Az általános nyugdíjkorhatár Ukrajnában ma 60 és 65 év között mozog. Gyakran előfordul, hogy az emberek idő előtt nyugdíjba mennek. Társadalomként azonban fel kell készülnünk arra, hogy mindannyian kenyérkeresők, gazdaságilag és társadalmilag aktívak legyünk a lehető leghosszabb ideig, és valóban akkor menjünk nyugdíjba, amikor fizikailag nem tudjuk fenntartani magunkat” – tanácsolta Marcsak.

(szcs/dengi.ua)