A háborús helyzet a pszichénkre is kihat

„Megnőtt a pánikbetegséggel küzdők aránya”

2024. június 16., 10:34 , 1214. szám

Testi egészségünk mellett a lelki egészségünk is fontos, hiszen a lélek ugyanúgy tud fájni, mint a test, sőt, ha valakinek a pszichéje úgy megsérült, hogy szorongás kínozza, s emellett akár azt is érezheti, mintha valami összeszorítaná a bensőjét, ettől nemcsak lelki, hanem akár erős fizikai fájdalmat is érezhet. Milyen társadalmunk lelki állapota, s miként szabadulhatunk meg pszichénk szenvedéseitől? Ezekkel a kérdésekkel kerestem fel Dudás Kamilla beregszászi pszichológust.

– Melyek nálunk a legelterjedtebb lelki betegségek? – indítom a beszélgetést.

– Az utóbbi időben leggyakrabban pánikbetegséggel, erős szorongásérzéssel, félelemmel küzdő emberek fordulnak hozzám, de csak nagyon ritkán fordul elő a súlyos depresszió.

– Általában véve mennyire elterjedt a depresszió, értve ezalatt a nem súlyos eseteket is?

– Sokan mondják azt, hogy depressziósak, mert ha szomorúak, kedvtelenek, melankolikus hangulatuk van, máris erre a betegségre gondolnak, pedig az ő állapotuk közel sem áll a depresszióhoz.

– Ha vannak olyan kórok, melyek mértéke megnőtt, mi állhat a gyakoribbá válásuk hátterében?

– Az ország helyzete miatt sokkal feszültebbek, kétségbeesettebbek lettek az emberek. Ezáltal megnőtt a pánikbetegséggel küzdők aránya. Sok család szétszakadt az ország hadiállapota miatt, mindenki elfáradt mentálisan és fizikailag. A nők saját feladataikon kívül rákényszerülnek a férfimunka elvégzésére is, mert nincs kitől segítséget kérniük. A kifáradt idegrendszer szorongással, feszültséggel, félelemmel reagál az adott helyzetre, aminek az a következménye, hogy az agyban beindul egy láncreakció, és az ember önmaga csapdájába kerül.

– Miként lehet kezelni (külön-külön) az egyes lelki betegségeket?

– Némelyik problémát le lehet küzdeni vagy legalábbis megtanulni kezelni pszichoterápiával, de vannak esetek, amikor szükség van gyógyszeres kezelésre is.

– Vannak olyan lelki betegségek, melyek megelőzhetők? Ha igen, miként?

– Ha egészséges pszichikával rendelkezünk, fel tudjuk dolgozni a minket ért problémákat, nehézségeket, lelki sérüléseket. Viszont amikor erős stresszhatás ér minket, a pszichikánk már nem tud megbirkózni vele, és ezért alakulnak ki a különböző rendellenességek.

Tehát ha félelmek, szorongások kínoznak, feszültek vagyunk, forduljunk pszichológushoz, hogy ne merüljünk el a lelki problémák örvényében, hanem tegyünk meg mindent azért, hogy megszabaduljunk azoktól – vonhatjuk le a következtetést.

 Lajos Mihály