Zárókoncerttel ért véget a XIV. Beregvidéki Népzenei és Néptánctábor

2024. június 30., 08:45

Fergeteges hangulatú zárókoncerttel ért véget a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) szervezésében megvalósult XIV. Beregvidéki Népzenei és Néptánctábor június 28-án.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének dísztermében megtartott műsor előtt a tábor résztvevőit és a jelen lévő szülőket, hozzátartozókat Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy a tizennegyedik alkalommal megvalósult tábor ezúttal is sok gyereket vonzott, hiszen a foglalkozásokon 43 gyerek vett részt 11 település 15 oktatási intézményéből. Váradi Natália külön megköszönte a szülőknek és a gyerekeknek, hogy ezt a tábort választották. „Nagyon remélem, hogy a résztvevők jól érezték magukat, hiszen azon túl, hogy szeretnénk elősegíteni a tanulók szakmai fejlődését, a közösségépítés is hatalmas jelentőséggel bír számunkra. S mint tudjuk, a népzenének és a néptáncnak közösségerősítő ereje van” – fogalmazott az igazgató asszony, s végezetül Kodály Zoltánt idézve leszögezte: „Nem lehet magyar, aki nem iszik a magyar kultúra csodaforrásából.”

Sipos Nikoletta, a tábor szakmai referense, harmonikaoktató köszönetet mondott a tábor oktatóinak, akik szívvel-lélekkel tanították a gyerekeket, azoknak a főiskolás hallgatóknak, akik a nevelők szerepét töltötték be a tábor ideje alatt, valamint a gyerekeknek, akik nagy átéléssel vettek részt a foglalkozásokon, s mindent beleadva készültek a zárókoncertre.

A hét folyamán a fiatalok harmonika-, hegedű-, tárogató-, klarinét- és furulyaórákat kaptak, magyar népdalokat tanultak a népiének-órákon, újabb tánclépéseket sajátítottak el a néptáncórákon, elkalauzolták őket a népi játékok világába, s még kézműves-foglalkozásokon is részt vettek. Az esti órákban rendszerint a szórakozásra fektették a hangsúlyt, így volt közös filmklubozás, vetélkedők és táncház is.

A péntek délutáni koncerten a táborozók szakcsoportokban mutatták be műsorszámaikat: a közönség egy galgamenti népdalcsokor után a népi furulyások előadásában dunántúli ugróst hallhatott, majd a népi harmonikások galgamenti lassút és friss csárdást adtak elő, a hegedűsök dobronyi csárdással, sárközi egyveleggel és szatmári verbunkkal kápráztatták el a hallgatóságot. A kárpátaljai népi játékok bemutatója után a koncertet a néptáncosok előadása zárta, akik viski lassút és friss csárdást táncoltak.

A szervezők a rendezvény ideje alatt kihelyeztek egy ötletládát, melybe a véleményeket, ötleteket várták mind a mostani tábort, mind a jövőbeli hasonló alkalmakat illetően. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülőktől és a gyerekektől begyűjtsem azokat a véleményeket, melyekből mi, a GENIUS-alapítvány munkatársai, valamint a szakemberek is tanulhatnak és fejlődhetnek. Nem titok az, hogy néha egy-egy diáknak vagy szülőnek nagyon jó ötletei támadnak, s ezeket összegyűjtve, beépítve a munkánkba mi is fejlődhetünk. Remélem, hogy ebbe az ötletládába nagyon sok olyan ötlet, meglátás vagy akár kritika kerül, melyek segítségével javítva, fejlődve újabbnál újabb, jobbnál jobb lehetőségeket kínálunk a gyermekeknek” – mondta Váradi Natália.

A program a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

lexi