Uniós finanszírozású mobil rakomány­szkenner érkezett a csapi határátkelőhelyre

2024. július 3., 14:28 , 1217. szám

Az Európai Bizottság (EB) június 26-án bejelentette, hogy leszállítottak egy uniós finanszírozású szkennert a magyar–ukrán határ áteresztőképességének növelésére – írja a Jevropejszka Pravda.

A kereskedelmi forgalom javítását szolgáló új, uniós finanszírozású mobil rakományszkenner június 25-én érkezett meg a csapi magyar–ukrán határállomásra. Ez a mintegy 2,5 millió euró értékű ajándék az Ukrajna–EU szolidaritási utak projekt része.

A röntgenszkennerek kulcsfontosságúak a vámeljárások során, mivel lehetővé teszik az áruk érintés nélküli ellenőrzését. Az új szkenner lehetőséget ad a vámtisztviselőknek a rakomány gyors és hatékony átvizsgálására, percek alatt felderítve az illegális vagy tiltott tárgyakat, miközben megkönnyíti a jogszerű kereskedelem zökkenőmentes lebonyolítását.

Ez felgyorsítja a határellenőrzést és növeli a vizsgálatok pontosságát, miközben csökkentve a fizikai ellenőrzés szükségességét megelőzi az áruk sérülését.

Emellett a projekt keretében zajlik a vámosok képzése is, valamint folyik a többi határátkelőhelyen elhelyezett stacionárius szkenner zavartalan áramellátásának biztosítását célzó munka.

2025 januárjáig további két szkennert szállítanak le.

A határeljárások felgyorsítása rövidebb várakozási időt jelent a teherautósofőrök számára, gyorsabb logisztikát a cégek számára a határ mindkét oldalán, és hatékonyabb munkát a határfelügyeleti hatóságok számára.

Ez az új szkenner a sok példa egyike arra, hogy a „szolidaritási folyosók” hogyan segítenek fenntartani Ukrajnával folytatott kereskedelmünket – mindkét gazdaság javára” – mondta el Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa.

Korábban jelentették, hogy június 20-án az Európai Bizottság és Ukrajna egy évvel meghosszabbította a teherszállítás liberalizálásáról szóló, „szállítási vízummentességként” ismert megállapodást.

(hk/eurointegration.com.ua)