Ezentúl a NATO koordinálja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

2024. július 17., 16:42 , 1219. szám

Július 12-től az ukrajnai fegyverszállítást, valamint az ukrán katonák európai kiképzését az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) új, a németországi Wiesbadenben található törzsén keresztül kezdték koordinálni. Erről a szövetségesek múlt heti washingtoni csúcstalálkozójukon döntöttek – jelentette a DW a dpa hírügynökség nyomán.

A hírügynökség forrásai szerint a hivatalos munkakezdés ellenére a NATO egyesített fegyveres erői európai főparancsnokának valószínűleg még néhány hónapra lesz szüksége ahhoz, hogy a törzs tevékenységét úgy alakítsa, hogy teljes mértékben át tudja venni a tervezett feladatokat. Addig a koordináció az amerikai hadseregen keresztül is folytatódik. Erre a célra 2022 végén az amerikai fegyveres erők parancsnokságának főhadiszállásán megalakult egy 300 fős katonai egység Security Assistance Group Ukraine, SAG-U néven. Ennek az egységnek a helyét veszi át a wiesbadeni NATO-központ, amely 700 alkalmazottat foglalkoztat.

Ugyancsak az NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) elnevezésű új törzs feladata lesz, hogy segítse Ukrajnát a Szövetséghez való további közeledésében.

Amint arról Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszámolt, a csúcson elfogadott terv lehetővé teszi az Ukrán Fegyveres Erők támogatásának garantálását akkor is, ha Donald Trump 2024 novemberében megnyeri az amerikai elnökválasztást.

(zzz/dw.com)