Meggyanúsították az állítólag hamis készítményt használó orvosokat Ternopil megyében

2024. július 17., 17:30 , 1219. szám

Három orvost gyanúsítottak meg a Ternopil megyei Csortkivban, akiknek betegei elvesztették a látásukat a kapott injekciók után – jelentette a suspilne.media Szerhij Zjubanenkóra, a Ternopil Megyei Rendőrség vezetőjére hivatkozva július 11-én.

„Három orvossal ismertették a gyanúsítást. A nyomozók aktívan dolgoznak azon, hogy ismertessék a gyanúsítást az adott egészségügyi intézmény vezetőségével is” – tette hozzá Zjubanenko.

Andrij Tkacsik, a Ternopil Megyei Rendőrség helyettes vezetője az eljárással kapcsolatban jelezte: problémát okozott, hogy sok volt a sértett, sok szakértői vizsgálatot rendeltek el. A sértettek többnyire idősek, akiket nehéz volt beszállítani az egészségügyi intézményekbe szakértői vizsgálatra.

„Ez az esemény 2023. február 20-án történt, és két héttel ezelőtt ismertették az első gyanúsítást az egyik orvossal, aki ezt a készítményt beadta” – jelezte Tkacsik.

Elmondása szerint a szakértői vizsgálatok igazolták, hogy a pácienseknek beadott készítmény hamis volt.

„Nem az a cég gyártotta, amely ezeket a gyógyszereket előállítja, ezt minden vizsgálat igazolta. Húsz sértettünk van, két áldozat már meghalt, nem érték meg a bíróság ítéletét. Szeretném hangsúlyozni, hogy a halál nem okozat, hanem életkorral kapcsolatos. Gyakorlatilag az összes sértett szemgolyóját eltávolították, a látásuk nem tért vissza” – mondta el a rendőrtiszt.

A rendőrség mostani tájékoztatásának előzménye, hogy a 2023. február 16-án végzett szemkezelést követően 22 ember számolt be látásproblémáról a csortkivi kórházban. Valamennyien injekciókat kaptak a szemükbe. Ezt követően a betegek a ternopili kórház szemészeti osztályára kerültek. Mindannyiukat megműtötték a megyei kórházban. A betegek akut endophthalmitisben szenvedtek, ami a szem belső membránjainak gennyes gyulladása. A ternopili műtét során eltávolították a betegek szeméből a gyulladt szövetet, majd visszaküldték őket Csortkivba rehabilitációs kezelésre.

Az eset a megyei rendőrség honlapján megjelent közlemény alapján vált közismertté. A hírek szerint a csortkivi embereknek beadott gyógyszer nem volt steril, Ukrajnában be sem volt regisztrálva.

(pszv/suspilne.media)