Zeneterápia a megyei idegsebészeti és neurológiai klinikai központ betegei számára

2024. július 23., 20:55 , 1220. szám

A Kárpátaljai Megyei Idegsebészeti és Neurológiai Klinikai Központban Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára havonta kétszer szerveznek zeneterápiát. A foglalkozásokat Katerina Kudaseva zeneterapeuta tartja. A betegek egy órán keresztül kézi dobokon végeznek gyakorlatokat, énekelnek és improvizálnak.

„Először is a zene nagyon jó hatással van az érzelmi állapotukra. Mindannyian kölcsönhatásba lépnek, és mindannyiukban nagyon pozitív élményeket vált ki ez a zenés tapasztalat. Másodszor hasznos a kognitív képességek, a beszéd, az artikuláció fejlesztésében, javítja a memóriát. Egyre gyorsabban sajátítják el az új ritmusokat, tanulnak meg új dallamokat, gyorsabban jegyzik meg a szöveget. Ezeken dolgozunk” – tudtuk meg a zeneterapeutától.

A Parkinson-kórban és a sclerosis multiplexben szenvedő betegek életük végéig gyógyszert szednek, amelyek segítenek lassítani a betegség lefolyását. A nem gyógyszeres terápia része a kezelésnek, mondta Katerina Karpinszka neurológus: „Senki nem törölte el a gyógyszeres kezelést, ami a Parkinson-kór kezelésének alapját képezi, vagy ahogy a sclerosis multiplex esetében nevezik, a betegségmódosító terápiát, vagy azokat a gyógyszereket, amelyekkel módosíthatjuk a betegség lefolyását, lassíthatjuk vagy akár meg is állíthatjuk azt. De mi mindig azt mondjuk, hogy a gyógyszerek csak egy részét képezik ennek, egyértelműen szükség van a nem gyógyszeres kezelésre, jelen esetben a zeneterápiára.”

A zeneterápiát követően az orvosok a betegek közérzetének jelentős javulását tapasztalják. Ezt Katerina Karpinszka is alátámasztja: „Elmondhatjuk, hogy bizonyos szempontból ez az irány egyértelműen javítja a betegek közérzetét, és segít leküzdeni a hangulatuk ingadozását, a depressziót és a szorongást. Például a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a ritmusérzék, az edzések, hogy ritmusra mozoghatnak, lehetővé teszik a fizikai aktivitásuk helyreállítását, és ha hozzáadjuk az éneklést, akkor ez a hangjuk, a kiejtésük és a beszédkészségük fejlesztését is eredményezi.”

Az orvosok szerint a Parkinson-kórban és a sclerosis multiplexben szenvedő betegek esetében jelentős javulást tapasztalható a nordic walking, a speciális gyaloglótechnika és az adaptív jóga hatására. Ezeket a foglalkozásokat havonta 2 alkalommal tartják meg a megyei idegsebészeti és neurológiai központban. A betegek a speciális gyaloglótechnikát a friss levegőn, a parkban, a jógát pedig a Központ helyiségeiben gyakorolják, mondta Diana Kaszics edző, és hozzátette: „Szombatonként a sclerosis multiplexes betegekkel foglalkozom, egy órán át tart az edzés. Különféle gyakorlatokat végzünk: a speciális gyaloglás elemei, bemelegítés, nyújtás. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknél remegés tapasztalható. A nordic walking során olyan gyakorlatokat végzünk, hogy vagy a botra, vagy a feladat egyik elemére koncentráljanak, és ekkor megszűnik a remegés. Lehetőségeikhez mérten sétálnak, amennyit bírnak. De járnak, és ez a fontos, mert a mozgás maga az élet.”

A megyei idegsebészeti és neurológiai klinikai központban 600 Parkinson-kóros és több mint 100 sclerosis multiplexben szenvedő beteget tartanak nyilván. Közérzetük javítására lehetőségük van ingyenes terápiás foglalkozásokon is részt venni.

TV21 Ungvár/ V. I.