Zelenszkij benyújtotta a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatot

2024. augusztus 14., 12:05 , 1223. szám

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 7-én benyújtotta a Legfelső Tanácsnak az ukrán állampolgárság megszerzéséhez és megtartásához való jog biztosításáról szóló törvényjavaslatot – jelentette az RBK–Ukrajina a parlament honlapjára hivatkozva.

Az új törvényjavaslat meghatározza a többes állampolgárság megengedhető eseteit, valamint az ukrán állampolgárság megszerzésének és megújításának sajátosságait a külföldiek bizonyos kategóriái esetében, többek közt egyszerűsített eljárással.

A jogszabály egyben pontosítja az ukrán állampolgárság születés, származási ország szerinti megszerzésének, valamint az ukrán állampolgárságba való felvételnek a feltételeit.

A többes állampolgárság (alattvalósság) megengedett lenne a következő esetekben:

– a gyermek születése alapján szerezte meg az ukrán és egy másik ország állampolgárságát;

– a gyermek megszerezte a külföldi örökbefogadók állampolgárságát;

– egy másik állampolgárság megszerzése Ukrajna állampolgára által külföldivel kötött házasság révén;

– egy másik állampolgárság automatikus megszerzése Ukrajna állampolgára által a másik ország jogszabályai alapján, ezt megerősítő dokumentum megszerzése nélkül;

– az ukrán állampolgárság egyszerűsített megszerzése a vonatkozó listán szereplő országokból származó külföldiek által;

– azon országok állampolgárságának megszerzése Ukrajna állampolgára által, amelyek állampolgárai egyszerűsített módon kaphatják meg az ukrán állampolgárságot.

Ugyanakkor nem lenne megengedett a többes állampolgárság azon személyeknek, akik az Ukrajna Legfelső Tanácsa által agresszornak vagy megszállónak minősített ország állampolgárságával rendelkeznek, vagy olyan ország állampolgárai, amely nem ismeri el Ukrajna területi integritását és szuverenitását, többek közt, ha ellene szavazott az ENSZ Közgyűlésének Ukrajna területi integritásáról című 2014. március 27-i 68/262. számú állásfoglalásának.      

(pszv/rbc.ua)