Harmincmilliós óvadékot állapított meg a bíróság Kirilenkónak

2024. augusztus 28., 19:29

A Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) megelőző intézkedésként csaknem 30,3 millió hrivnya óvadékot állapított Pavlo Kirilenkónak, a Monopóliumellenes Bizottság (AMKU) vezetőjének, akit 56,2 millió hrivnya jogalap nélküli gazdagodással gyanúsítanak – jelentette a hromadske.ua augusztus 28-án, szerdán.

Kirilenkónak vagy képviselőinek öt napjuk van rá, hogy befizessék a 30 280 000 hrivnyát. Amennyiben leteszi az óvadékot, a gyanúsítottat egyebek mellett elektronikus karkötő viselésére kötelezik.

Valentina Hrabenyuk ügyész ragaszkodott a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezéséhez 60 napra, több mint 121 millió hrivnya óvadék megfizetésének lehetőségével. Érvelése szerint a gyanúsítottnak lehet egyéb vagyona is, amely harmadik félre lett íratva, és amelyet jelenleg keresnek. Ezzel szemben Kirilenko ügyvédje azt kérte a bíróságtól, hogy ne adjon helyt a megelőző intézkedés iránti kérelemnek.

A bíró hangsúlyozta, hogy az óvadék összege nem lehet „szándékosan túlzott”. Az ügyben viszont nincsenek olyan dokumentumok, amelyek megerősítenék Kirilenko „valamilyen potenciális pénzeszközeit”, hogy letegye az óvadékot.

A hromadske.ua érdeklődésére az ügyész közölte, hogy megfellebbezi a határozatot.

(hromadske.ua/Kárpátalja)