Az elnök menesztette a légierő parancsnokát

2024. augusztus 31., 09:33

Volodimir Zelenszkij felmentette tisztségéből Mikola Olescsukot az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének parancsnokát. Az államfő ezt augusztus 30-án, pénteken, hagyományos esti videoüzenetében jelentette be, és a vonatkozó 600. számú rendelet megjelent az elnök honlapján – közölte a DW.

„A mai napon több fontos megbeszélés is volt az energiarendszerről, a csapások következményeiről és a szükséges védelemről. A főhadiszállás ülésein többször is szó volt róla, eldöntöttük, hogy mit tegyünk, hogyan járjunk el, mit kell biztosítani. Eljött a következtetések ideje. Úgy határoztam, leváltom az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének parancsnokát. Végtelenül hálás vagyok minden katonai pilótánknak, mérnökünknek, a mobil tűzcsoportok katonáinak, a légvédelmi kezelőszemélyzeteknek, akik valóban harcolnak Ukrajnáért. Mindenkinek, aki valóban küzd Ukrajnáért, az eredményért. És erre van szükség csapatszinten is – erősítenünk kell. És védeni az embereket. Védeni a személyi állományt. Vigyázni minden katonánkra” – mondta.

Zelenszkij nem fejtette ki részletesen döntése okait.

A légierő parancsnokának teendőit ideiglenesen Anatolij Krivonozsko, a Központ légi parancsnokság parancsnoka látja el – jelentette a fegyveres erők vezérkara.

Előző nap vált ismertté, hogy az orosz hadsereg augusztus 26-i összpontosított légicsapásának visszaverésekor Ukrajna elveszített egy F–16-os vadászgépet, annak pilótája, Olekszij Meszj pedig életét vesztette.

(dw.com/Kárpátalja)