Kárpátalja ismét tarolt a Kulturális Filmek Fesztiválján

„Mi ott vagyunk, tenni akarunk és élni akarunk”

2024. szeptember 2., 09:27 , 1226. szám

Szakmai tapasztalatcserére és baráti beszélgetésekre egyaránt lehetőség nyílt a Demjénben megrendezett X. Kulturális Filmek Fesztiválján. Az eseményen olyan, a Kárpát-medencében dolgozó filmesek vehettek részt, akiknek alkotásai az előzőleg meghirdetett online versenyen a legtöbb közösségi aktivitást érték el.

Idén 4 perces kisfilmek versenyeztek, amelyek a magyar kultúra értékeit továbbéltető személyeket mutatnak be a Kárpát-medence és a diaszpóra helyi magyar közösségeiben, illetve ebben az évben először a helyi energia hasznosításában tevékenykedőkről is vártak portrékat. A kárpátaljai tv-sek több filmmel is neveztek a megmérettetésre. A Molnár Ildikó, Bereczky Tamás és a Kovács Géza, Vass Tamás alkotta páros különdíjban részesült. Debreceni Kamilla és Balla Béla a második helyezésért járó díjat nyerte el. A közönségdíjat és az egyik kategória első díját a K. Debreceni Mihály, Bereczky Zsuzsanna és Bereczky Tamás alkotta csapat hozhatta haza, Kovács Géza és Bereczky Tamás pedig kategóriájában szintén első helyezést ért el.

A díjazottak közül Debreceni Kamilla, a TV21 Ungvár szerkesztő-riportere mondta el véleményét a fesztivál kapcsán: „Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert ez már nem az első olyan filmfesztivál, amelyre sajnos férfikollégáink, alkotópartnereink nem kísérhetnek el, ugyanis még mindig nem léphetik át a határt, Ukrajnában még mindig háború dúl, és sajnos még mindig nem érkezett el a várva várt béke. Viszont a másik szemem nevet, hiszen hatalmas büszkeséggel térhetünk haza, Kárpátaljára, nagyon sok díjat hazaviszünk: két kategóriában elhoztuk az első helyezést – mind a kettőt, második helyezéseket is szereztünk, különdíjakat szereztünk. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó platform. Köszönjük szépen Vojáki Attilának és az egész szervezői csapatnak, hogy itt lehettünk, s reméljük, jövőre is itt leszünk, és bizonyíthatjuk, hogy Kárpátalján nem állt meg az élet, folytatódik, s mi ott vagyunk, tenni akarunk és élni akarunk.”      

TV21 Ungvár/V. I.