Közösségi terem híján a vegyesboltban tartják közgyűlésüket

Mi újság Kisszelmencen?

2005. február 11., 09:00 , 213. szám

Az ungvári járási Kisszelmencnek különösen mostoha sors jutott osztályrészül a huszadik század második felében. A falut 60 éve választja el országhatár ikerközségétől, Nagyszelmenctől. A határszéli kistelepülés életéről Mitro Ambrust, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnökét kérdeztük.

- Tavaly Brüsszel, Strasbourg, Pozsony és Kijev is "rábólintott", hogy a két Szelmenc között gyalogos határátkelő nyíljon. Mára azonban lecsendesedtek a kedélyek, nem esik szó a dologról se az ukrán, se a szlovák fél részéről. Néhányan tudni vélik, hogy májusban lesz a határátkelő-avató, de ennek egyelőre nem látni jelét. A fiatalok bizakodnak, mondván hátha csak az elnökválasztás miatt lassultak le az események, és tavasszal ismét történik valami. Az idősebbek borúlátóbbak, azt mondják, hiába a két éve avatott kettészelt székely kapu, a sok "amerikás" vendég, masinás újságíró, ők már sose jutnak át a határon túl élő rokonokhoz - mondja Mitro Ambrus.

- Egyébként hogyan élnek a kisszelmenciek?

- A községben sok az eladó ház, és ahogy sorra gazdára találnak - főként a városból jött idegenek révén -, érezhetően emelkednek az ingatlanárak is. A faluban alig tíz embernek van munkahelye. Ha mégis megnyílna a határ, biztos, hogy sokan átjárnának Szlovákiába dolgozni.

- A településnek ma se iskolája, se kultúrháza...

- A régi, romos kultúrházat lebontották. A KMKSZ-taggyűlést például a falu vegyesboltjában tartjuk, ugyanis ez az egyetlen olyan középület, ahová többen is beférnek. A faluban kevés a gyerek, ők Palágykomorócra járnak tanulni. Hétköznap négy buszjárat indul a megyeszékhelyre, hétvégén kettő. Nincs nagy mozgás mifelénk.

- Hogyan telt az elmúlt esztendő a KMKSZ-alapszervezet életében?

- Kisszelmenc 208 lakója közül 164 KMKSZ-tag, amiből kiderül, hogy a felnőtt lakosság mintegy 90%-a tagja a szövetségünknek. Ami az elnökválasztást illeti, a Palágykomoróccal és Kisszelmenccel közösen alkotott választókörben az első fordulóban 170 szavazattal Janukovics nyert, a megismételt második, azaz a harmadik forduló ellenben, amikor a KMKSZ beszállt a küzdelembe, Juscsenko győzelmét hozta 317 szavazat különbséggel. Ezzel az eredménnyel községeink lakói egyértelműen kinyilvánították akaratukat az ország jövőjét illetően.

dózsa