A sztálinizmus kárpátaljai áldozataira emlékezett a magyar Országgyűlés

A kárpátaljai elhurcolások 60. évfordulójára

2004. november 19., 09:00 , 201. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezésére a kárpátaljai magyar és német civil férfiak sztálini lágerekbe hurcolásának 60. évfordulóján országgyűlési határozatot fogadott el hétfőn a magyar parlament, amelyben együttérzését fejezi ki az elhurcoltakkal és családtagjaikkal.

Az egyhangúlag - 347 igen szavazattal - elfogadott határozat szerint az Országgyűlés szolidáris a "málenkij robotra" elhurcolt több mint 20 ezer magyar és német civil áldozattal, és együttérez hozzátartozóikkal, leszármazottaikkal, valamint valamennyi emlékező túlélővel.

"Az egykori szovjet hatóságok több ezer ártatlan ember elhurcolását és megkínzását előidéző intézkedéseit minden, a jog és demokrácia talaján álló politikai erőnek határozottan el kell ítélnie" - áll a határozatban.

A határozat indoklása szerint a rendelkezésre álló források alapján 1944. november 18-tól december 16-ig Kárpátalja területén összesen 22 951 személyt tartóztattak le és továbbítottak hadifogolytáborokba. A tisztítóakciók folytatódtak a hátországban is, egyes kárpátaljai történészek szerint az elhurcoltak teljes létszáma eléri akár a 40 ezret is. A kárpátaljai akció kiterjedt a Felső-Tisza vidékére és a háború alatt Magyarországhoz tartozó Kelet-Szlovákiára is. Az elhurcoltak közül mintegy ötezren sohasem tértek haza.

"A források alapján arra következtethetünk, hogy az elhurcolások hátterében a munkaerő-szükséglet biztosításán túl ott volt a kollektív büntetés szándéka is" - olvasható az indoklásban, melyet az MTI idéz.