Az ukrán légierő felújította támadásait a szakadárok állásai ellen

2014. július 17., 10:25

Az ukrán légierő felújította támadásait szerdán, és több célzott csapást hajtott végre a szakadárok állásai ellen Kelet-Ukrajnában – közölte a védelmi minisztérium.

A tárca közleménye szerint a szakadároknak okozott károkról és veszteségekről egyelőre nincsenek adataik. Újraindították a „humanitárius” – élelmet és vizet tartalmazó – légi szállítmányokat is a „terrorellenes műveletben” részt vevő katonák és a helyi lakosok számára.

A térségbeli repüléseket a légierő kedden állította le, egy nappal azután, hogy Luhanszk megye légterében lelőtték az ukrán légierő egy An–26-os szállítógépét. Kijev szerint Oroszország területéről, a szeparatisták állítása szerint viszont fegyvereseik ukrán területről hajtották végre a támadást. Az eltalált gépen nyolcan tartózkodtak, közülük a biztonsági erők négyet kimentettek, kettő a szakadárok fogságába esett, két további katona holléte pedig még mindig ismeretlen.

Jelenleg heves harcok folynak a terrorellenes erők és a szakadárok között Donyeck megyében Marinyivka és Amvroszijivka településeknél, valamint Luhanszk megyében Izvarinónál – közölte az este Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Pontos információkat a harcok állásáról nem tudott mondani, csak annyit közölt, hogy az ukrán katonák tüzérségi és légi támogatást kapnak, és tartják eddigi állásaikat.

A donyecki szakadárok „népköztársasága” viszont az orosz médiában azt tette közzé, hogy Marinyivkát fegyvereseik állítólag elfoglalták, az ukrán katonákat pedig bekerítették.

Az RNBO szóvivője közölte, hogy Oroszország tüzérségi erőket csoportosít az ukrán határ közelébe és tüzelőállásokat alakít ki. Szavai szerint a Rosztov–Taganrog autóúton két, Grad rakéta-sorozatvetővel is felszerelt orosz tüzérségi egység mozgását észlelték Ukrajna irányába, valamint Brjanszk körzetében, másfél kilométerre az ukrán határtól az orosz katonák tábort és lőállásokat építenek ki.

Az Oroszország déli határa mentén illetékes vámszolgálat egyik szóvivője arról számolt be szerda este, hogy az ukrán oldalon folyó tűzharcok miatt ismét evakuálni kellett a rosztovi körzet novosahtyinszki határátkelőjénél szolgálatot teljesítőket. Tartanak ugyanis attól, hogy lövedékek csapódnak be orosz oldalon.

Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője eközben Facebook-oldalán azt írta: bizonyítékok vannak arra, hogy a szakadárok lőnek át orosz területre feletteseik parancsára.

Közben az ukrán nemzeti bank bejelentette, hogy páncélozott pénzszállító járműveket ad át a terrorellenes erőknek a sebesültek biztonságos kimentésére a harcmezőkről. A járműveket hordágyakkal és egyéb orvosi felszerelésekkel látják el. A kelet-ukrajnai „terrorellenes műveletben” már négy katonai orvos vesztette életét és nyolc megsebesült.

(MTI/Kárpátalja)