A Magyarok kenyere akció kárpátaljai előkészületei

Augusztus 16-ig tart a kenyérgabona gyűjtése

2015. július 29., 11:04 , 759. szám

Korinek László pécsi jogászprofesszor 2011-ben hirdette meg a Magyarok kenyere programot, amelyhez azóta Magyarország minden megyéjéből és a határon túlra szakadt régiók mindegyikéből csatlakoztak felajánlók, akik évről évre búzával járulnak hozzá a program sikeréhez. A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezéshez minden évben többen és többen csatlakoznak. Tavaly a Mohácson megőrölt búza lisztjének nagy része Kárpátaljára került, melyet egyházi iskolák konyháin használtak fel.

A Magyarok kenyeréhez a kárpátaljai gazdák által felajánlott búzát hagyományosan a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon udvarán ünnepélyes keretek között öntik össze, hogy utána Mohácsra szállíthassák, ahol a nagy Kárpát-medencei összeöntést követően a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban őrlik meg. Az itt előállított lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldandó kenyeret. Szintén ebből az alapanyagból készül a Páva Zsolt pécsi polgármester és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelendő kenyér, továbbá az a több ezer cipó is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul augusztus 20-án, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse.

A Magyarok kenyere akció kárpátaljai szervezői közül Őrhidi László lapunknak elmondta: „Ez év augusztus 16-án lesz a kárpátaljai összeöntési ünnepség, ahová várjuk azoknak a kárpátaljai gazdáknak a felajánlásait, akik némi búzaadománnyal kapcsolódni szeretnének a programhoz. Természetesen azok is csatlakozhatnak a Magyarok kenyere akcióhoz, akik nem tudnak Nagydobronyba jönni augusztus 16-án, azok leadhatják a hozzájuk legközelebb eső egyházi intézmények valamelyikébe búzaadományukat.

Azért lenne fontos, hogy a Kárpátalján összegyűlt kenyérgabona-adomány minél több legyen, mert a Magyar Nemzeti Agrárkamara azt a felajánlást tette, hogy amennyi összegyűl a határon túli régióban, annyi lisztet fognak a saját forrásaikból eljuttatni az adott határon túli közösségekhez. A délvidéki és a felvidéki magyar gazdaszervezetek vezetői már bejelentették, hogy ők a saját részüket átengedik a kárpátaljaiak javára. Az ily módon megyénkbe hozott lisztet – a tavalyi évhez hasonlóan – az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák és karitatív intézmények kapják. Egyébként idén Mo­há­cson, a központi összeöntési ünnepségen Kárpátalja lesz a kiemelt vendég.”

Katkó László, a Nagydob­ro­nyi Református Irgalmas Sama­ritánus Gyermekotthon igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: „Tavaly, a Magyarok kenyere akció keretében Kárpátaljára hozott 20 tonna kenyérlisztet a kárpátaljai egyházi fenntartású líceumok, a ráti és a nagydobronyi gyermekotthon, valamint a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Központja kapta. Az elosztás valószínűsíthetően idén is hasonló lesz a tavalyihoz, de erről egyelőre végleges döntés még nem született. Az idei év nyomorúságos voltától függően az is elképzelhető, hogy családok számára, téli segélyprogram keretében közvetlenül osztunk majd ki lisztet.”

A szervezők addig is mindenkit arra kérnek, aki teheti, ajánljon fel kenyérgabonát augusztus 16-ig a Magyarok kenyere akcióhoz.

Badó Zsolt