Freedom House: Ukrajnában a korrupció és az igazságszolgáltatás a 2013-as szinten maradt

2016. augusztus 1., 08:20 , 812. szám

Ukrajnában problémák vannak a korrupcióval, az igazságszolgáltatással, a sajtószabadsággal, az ország politikai rendszere átmeneti/hibrid – derül ki a Freedom House (FH) által Nations in Transit–2016 (Nemzetek átalakulóban) címmel közzétett éves jelentésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet. A jelentés a demokrácia helyzetét vizsgálja az egykori szocialista blokk „átmeneti időszakot” élő országaiban.

Az FH rangsorában Ukrajna a demokrácia fejlődése tekintetében a 29 posztkommunista ország közül a 18. helyet foglalja el, 4,68 pontot gyűjtve hét kategóriában: a választási folyamat, a civil társadalom fejlődése, a sajtószabadság, a központi kormányzat demokráciaszintje, a helyhatóságok demokráciájának szintje, az igazságszolgáltatás függetlensége és működése, valamint a korrupció terén.

Ezen belül a korrupció elleni küzdelem és a sajtószabadság a 2013-as szinten maradt az országban, azaz nem változott az elmúlt három év során.

A szakértők előrejelzése szerint 2016-ban Ukrajna változatlanul problémákba ütközik majd a területi integritás tekintetében „az oroszországi agresszió, illetve nemzeti demokratikus intézményeinek instabilitása miatt”.

Ugyanakkor az FH értékelése szerint „a legsúlyosabb válság valószínűleg elmúlt, és az országnak tágabb tere nyílik a reformok megvalósítására, valamint a gazdasági fellendülés ösztönzésére”.

A szakértők véleménye szerint a legsúlyosabb problémát változatlanul a korrupció magas szintje és a jogállamiság intézményeinek gyengesége jelenti.

Az idei jelentés alapján az országrangsort a stabil demokráciájú országokként jegyzett Észtország, Szlovénia és Litvánia vezeti 1,93, 2, illetve 2,07 ponttal. A legrosszabb mutatói Oroszországnak és néhány volt szovjet tagköztársaságnak vannak (Tadzsikisztán, Kazahsztán, Belarusz, Azerbajdzsán, Turkmenisztán, Üzbekisztán).

(pravda.com.ua/Kárpátalja)