Esküt tettek a képviselők

2019. augusztus 29., 12:52

Ukrajna IX. összehívású Legfelső Tanácsának képviselői a parlament augusztus 29-i alakuló ülésén letették az esküt, majd mindjárt szünetre mentek – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Az ülést Andrij Parubij, az előző Rada leköszönő elnöke nyitotta meg, eredményes munkát kívánva az utódoknak.

Az eseményen jelen volt Volodimir Zelenszkij elnök és négy elődje – Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma, Viktor Juscsenko, Petro Porosenko –, valamint számos meghívott vendég.

Az eskü szövegét a parlament emelvényéről az új törvényhozás korelnöke, Julij Joffe (Ellenzéki Platform – Az Életért) olvasta fel. Ezután szünetet rendeltek el, hogy a képviselők aláírhassák az eskü szövegét.

A honatyákra a nap második felében zsúfolt program vár. Várhatóan megalakulnak majd a képviselői frakciók, megválasztják a Legfelső Tanács tisztségviselőit és szavaznak a parlamenti bizottságokról. A képviselők előreláthatóan meghallgatják az államfő beszédét, s napirendre kerül az új miniszterelnök, valamint a védelmi és külügyminiszterek megválasztásának kérdése. Előreláthatóan leváltják majd az Ukrán Biztonsági Szolgálat eddigi vezetőjét, s kinevezik az utódját, továbbá az új legfőbb ügyészről is szavazni fognak.

A parlamenti többséget alkotó Nép Szolgája párt részéről jelezték, a Rada mai alakuló ülése addig nem érhet véget, amíg valamennyi személyi kérdést meg nem tárgyalták.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)