Kongresszusi képviselők terrorszervezetté minősítenék az Azovot

2019. október 21., 10:15

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának 40 tagja felhívást intézett Michael Pompeo külügyminiszterhez, amelyben követelik, hogy az Azov ezredet és két európai szélsőjobboldali szervezetet soroljon a külföldi terrorszervezetek közé – jelentette az Amerika Hangja nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Max Rose New York állami képviselő weboldalán tette közzé levelét, amelyet további 39 honatya írt alá az ország különböző államaiból – valamennyien a Demokrata Párt tagjai.

„Ma, ha egy amerikai állampolgár felesküszik az Iszlám Állam iránti hűségre és terjeszti a terrorüzeneteiket, a kormánynak számos eszköze van a fenyegetés leküzdésére. Ha azonban ugyanaz az amerikai állampolgár egy erőszakos fehér szélsőséges csoportra esküszik fel külföldön, és terjeszti terrorista retorikájukat, a szövetségi kormánynak nincs hozzáférése ugyanazokhoz az eszközökhöz” – áll a levélben.

„Az Azov zászlóalj egy ismert ultranacionalista félkatonai szervezet Ukrajnában, amely nyíltan invitál soraiba neonácikat. … E csoport viszonylag rövid története során az ENSZ dokumentálta az emberi jogok megsértését és kínzások eseteit. Ezen tények ellenére az FBI szerint az Azov évek óta toboroz, radikalizál és képez ki amerikai polgárokat” – idézi a képviselőket a voanews.com.

A levél aláírói felhívják a figyelmet az Azov és a 2019 márciusában az új-zélandi Christchurchben lövöldöző terrorista közötti kapcsolatra.

„A lövész manifesztumában megemlítette, hogy Ukrajnában együtt gyakorlatozott az Azov zászlóaljjal és állandóan hordta a hozzájuk köthető szimbólumot. Mindkét lövész Poway (Kalifornia) és El Paso (Texas) városában azt mondta, hogy közvetlenül hatott rájuk a christchurchi terrortámadás. A kapcsolat az Azov és az amerikai terrortámadások között nyilvánvaló” – áll a levélben.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, a külügyminisztérium listájára azok a külföldi szervezetek kerülnek fel, amelyek bekapcsolódtak, vagy szándékukban áll bekapcsolódni a terrorizmusba, és veszélyt jelentenek az Egyesült Államok állampolgáraira, vagy az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, nemzetközi kapcsolataira, esetleg gazdasági érdekeire.

(pravda.com.ua/voanews.com/Kárpátalja)