Tisztújító közgyűlések

2020. március 4., 10:23 , 996. szám
Ungvár

Megtartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ Viski Alapszervezete. A KMKSZ egyik legnagyobb alapszervezetében továbbra is Szabó Gabriella töltheti be az elnöki tisztséget.

A március 1-jén megrendezett eseménynek az újonnan átadott Fodó Sándor Kulturális Központ adott helyet. A szép számmal megjelent viski tagság előtt a helyi alapszervezeti elnök beszámolt az elmúlt három év munkájáról. Beszélt a község nehézségeiről, és arról is, hogy a KMKSZ helyi szinten is aktívan igyekszik jelen lenni a közösség életében. „Sikeres három évet tudhatunk magunk mögött, hisz még mindig itt vagyunk, a tagok aktívak, részt vesznek a rendezvényeken, méltatjuk ünnepeinket, magyar nyelven tudunk beszélni a hétköznapokban. Az iskoláink működnek, a kórházunk meg­újult. Elégedett vagyok az elmúlt három évvel. Jövőbeni céljaim: továbbra is meg kell tartanunk a magyarságunkat, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megőrizzük kultúránkat, önazonosságunkat és magyarságtudatunkat, ennek érdekében minden tőlem telhetőt megteszek” – hangsúlyozta Szabó Gabriella.

A közgyűlésen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a jelenlegi ukrán aktuálpolitikai helyzetről, és a magyar–ukrán viszony kérdéséről beszélt. Brenzovics László szerint nehéz három éven van túl a Szövetség, azonban a következő év sem tűnik könnyebbnek, így a KMKSZ-nek tovább kell folytatnia a kisebbségvédelmi harcot. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, az elmúlt három év a KMKSZ életének egyik legnehezebb időszaka volt, de kitartottunk és kitartunk a jövőben is, és továbbra is tesszük azt, ami a kötelességünk, védjük a kárpátaljai magyarság érdekeit”– szögezte le a KMKSZ elnöke.

Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke szerint az elmúlt harminc évben a Szövetség legnagyobb feladata az volt, hogy megtartsa a közösséget. „Harminc éve az a feladatunk, hogy a közösséget életben tartsuk, hisz nincs más lehetőségünk. Ebben nagy szerepe van az elnök asszonynak, a vezetésnek, és nagy szerepe van a közösségnek, vagyis mindnyájunknak.”

Az eseményen megválasztották az elnökség tagjait is, majd megvitatták a felmerülő kérdéseket az esedékes október végi önkormányzati választásokkal kapcsolatban, melyről Visk polgármestere, Hajovics Jaroszláv tájékoztatta az egybegyűlteket. A közgyűlésen Szilágyi Nóra, Tudósi Ivett és Mészáros Mónika közreműködésével kalotaszegi dallamok csendültek fel, Heczel Jázmin előadásában pedig Babits Mihály Áldás a magyarra című verse hangzott el. 

Nagypaládon a Móricz Zsigmond Középiskola dísztermében került sor a KMKSZ helyi alapszervezetének a tisztújító közgyűlésére. Illés Katalin alapszervezeti elnök beszámolójának kezdetén kifejtette, miszerint a taglétszám csökkent a kivándorlás miatt, s jelenleg 427 főt tesz ki. A tavalyi parlamenti választásokon Nagypaládon Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kapta a legtöbb szavazatot, de sajnos, sokan voksoltak ellenfeleire is. Mint az elnök rámutatott, nagyon fontos lett volna, hogy ismét bejusson a Legfelső Tanácsba, mivel ott előző képviselői ciklusában a kárpátaljai magyarság érdekeit képviselte, ám remélt győzelme most elmaradt. A továbbiakban Illés Katalin beszámolt a földprivatizáció menetéről, visszatekintett a Móricz Zsigmond Középiskolával közösen megrendezett március 15-i ünnepségre, a nemzeti összetartozás napi, illetve az október 6-i megemlékezésre, a sztálini terror áldozatai előtti főhajtásra. Kitért az alapszervezet tagjainak magyarországi kirándulására, melynek során felkeresték Egert, Vizsolyt és Sárospatakot. Tavaly adventkor első ízben állítottak fel a községben egy hatalmas adventi koszorút, a Móricz Zsigmond Középiskolával együtt pedig karácsonyi ünnepséget szerveztek, s ajándékcsomagokkal lepték meg az iskola tanulóit.

Az elnöki beszámolót követően Barta József, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke és a megyei tanács első elnökhelyettese kitért a tervezett Nagypalád – Nagyhodos határátkelőhely kérdésére, felvázolta a megyei tanács KMKSZ-frakciójának és magának a Szövetségnek a kárpátaljai magyarság érdekében kifejtett munkáját, szólt Magyarország mellettünk való kiállásáról, elemezte a múlt évi választási kudarc okait, és kifejtette, mennyire sorsdöntő fontosságú az idei helyhatósági választásokon való jó szereplés.

A politikus felszólalása után a közgyűlés értékelte a KMKSZ-alapszervezet tevékenységét, melyet megfelelőnek ítélt, a tisztújítás során pedig újabb három évre bizalmat szavazott Illés Katalinnak. Sőtér Géza, a Móricz Zsigmond Középiskola igazgatója, járási tanácsi képviselő, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnökhelyettese is szólt az egybegyűltekhez, majd Illés Katalin vázolta az idei terveket, köztük Batthyány Lajos szobrának az október 6-ai megemlékezés keretében történő felavatását.

Fertősalmáson a község általános iskolájában tartották meg a KMKSZ-alapszervezet tisztújító közgyűlését. Szűcs Judit alapszervezeti elnök beszámolt a jelenleg 241 tagot számláló alapszervezet tevékenységéről, a földprivatizáció folytatódásáról, a március 15-i és az anyák napi ünnepségről, a június 4-i, valamint az október 6-i megemlékezésről, majd szót ejtett a málenkij robot áldozatai emlékművének a tervezett felújításáról.

Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke és a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke szólt a KMKSZ-nek a magyar nyelvű oktatási hálózat kiépítése, az óvoda- és iskolafejlesztések, a szociális és a gazdasági programok megvalósítása terén elért eredményeiről, de az oktatási és nyelvi jogainkat ért támadásokról is, illetve a jogaink melletti kiállásunkról. Kitért a múlt évi parlamenti és az idei helyhatósági választásokra, az adminisztratív és az egészségügyi reformra, a földprivatizációra, valamint a föld értékének várható növekedésére.

A közgyűlés végén a megjelent KMKSZ-tagok megfelelőnek minősítették az alapszervezet tevékenységét, s újraválasztották Szűcs Judit elnököt. 

Tekeházán Lidka Diána alapszervezeti elnök beszámolójában elmondta, hogy az alapszervezetnek 291 tagja van. Megköszönte mindazoknak, akik a júliusi parlamenti választások során a KMKSZ jelöltjére szavaztak, illetve Brenzovics László mellett agitáltak. Felhívta a figyelmet az októberben esedékes önkormányzati választások fontosságára, amely meghatározó lesz magyar közösségünk jövője szempontjából. Az elmúlt évben megemlékezést szerveztek március 15-én, illetve anyák napján. Részt vettek a gyermekhéten, a Magyarok Kenyere programban és a Szövetség rendezvényein, valamint a helyi református templom felújításában. Ősszel méltatták a magyar nyelv napját, és megemlékeztek az 1944-ben elhurcolt magyarokról. Folyamatosan foglalkoznak a gyerekekkel a vasárnapi iskola keretében. Folyik a földprivatizációs program lebonyolítása, és megalakult Tekeházán az Egán Ede Kör is.

Huszár Dominika, a vasárnapi iskola tanulója elszavalta Wass Albert A bujdosó imája című versét.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke a KMKSZ tevékenységéről számolt be a közgyűlésnek. Az elmúlt év legnagyobb kudarcának a parlamenti képviselet megszűnését nevezte. A megyei tanács első elnökhelyetteseként részletesen beszámolt a KMKSZ megyei tanácsi frakciójának eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos lenne egy jó választási eredmény elérése az októberben esedékes önkormányzati választásokon. Elismeréssel szólt Magyarország kiállásáról és felelősségvállalásáról. A közgyűlés résztvevői számos kérdést tettek fel Barta Józsefnek, aki ígéretet tett arra, hogy hamarosan felújítják majd a Nagyszőlőst Nevetlenfaluval összekötő közutat.

A közgyűlés továbbra is bizalmat szavazott Lidka Diána alapszervezeti elnöknek, alelnökké Tóth-Kócsi Izabellát, titkárrá Mikita Alexandrát választották.

Nagyszőlősön Kudron Zoltán alapszervezeti elnök beszámolt az egykori ugocsai megyeszékhelyen a KMKSZ által szervezett rendezvényekről, a március 15-i megemlékezésről, a színházi és táncelőadásokról, előadásokról, október 6-i megemlékezésről, az elmúlt évi elnök- és parlamenti választások nagyszőlősi eredményeiről. Az alapszervezet elnöke a júliusi parlamenti választást az eddigi legtisztességtelenebb kampánynak nevezte, amióta a Szövetség a választásokon indul. Amíg Ukrajnában egyeseknek „engedélyezett” a választási csalás, addig nem beszélhetünk tisztességes választásokról. A közigazgatási reform hátrányos lesz a nagysőlősi magyarság számára, hisz maximum ötezer fő lesz csak magyar a Nagyszőlős központú kistérségben. Az elnök az idei tervek között kiemelte, hogy idén számos módon megemlékeznek majd a Nagyszőlősön 75 évvel ezelőtt elhunyt Révész Imre festőművészről. Kudron Zoltán beszámolt a Nagyszőlősi Városi Tanács háromtagú KMKSZ-es képviselőcsoportjának munkájáról, és köszönetet mondott az 1102 tagú alapszervezet azon tagjainak, akik munkájukkal vagy anyagi áldozatukkal segítették a város magyarságának közös ügyét.

Barta József részletesen tájékoztatta a jelenlévőket az ukrajnai politikai folyamatokról, a megyei tanács KMKSZ-es frakciójának munkájáról, az anyaországi támogatások rendszeréről, a várható változásokról és feladatokról.

A közgyűlés egyhangúlag választotta meg újabb három évre elnökké Kudron Zoltánt, alelnökké Fábián Istvánt. A jelenlévők kezdeményezték a KMKSZ Ifjúsági Szervezete Nagyszőlősi Alapszervezetének megalakítását, illetve arról is szavazott a közgyűlés, hogy kérik a Szövetség közgyűlésétől, az eddigi 5 hrivnyás tagsági díjat emeljék évi 10 hrivnyára.

A közgyűlésen részt vett Milován Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke.

Egymást érik a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetében is az alapszervezeti tisztújító közgyűlések. Február 28-án Beregdédában került sor a fent említett eseményre, melyen tiszteletét tette Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke.

A gyűlés ezen a településen is a helyi alapszervezeti elnök beszámolójával kezdődött, melynek keretén belül Egressy István tájékoztatta a jelenlévőket az elmúlt év helyi KMKSZ-es érdekeltségű eseményeiről. Büszkén sorolta fel a tömérdek kulturális rendezvényt, amelyen a dédai magyarok is megmutatták, hogy igenis vannak. Örömmel beszélt továbbá a helyi eseményeken aktívan részt vállaló fiatalokról is, akiket a középiskola tanári kara készített fel a különböző műsorokra. Ezt követően köszönetét fejezte ki Barta József KMKSZ-alelnöknek, akitől elmondása szerint ő és a környező falvak polgármesterei is rengeteg támogatást kaptak a környéken kialakítandó kistérség ügyeivel kapcsolatban.

Az elnöki beszámoló után Sin József tartott tájékoztatót a KMKSZ-t, a kárpátaljai magyarságot, valamint az Ukrajnát érintő aktuálpolitikai eseményekről. Szó esett többek között a kárpátaljai magyarok vegzálásáról, a támadásokról, és a már néhány éve tartó, jól kitervelt és szándékosan elindított lejárató kampányról is.

Az információdús felszólalások után a napirendi pontok szerinti utolsó kötelezettség a tisztújítás volt, amely alkalmából nem született sem újdonság, sem meglepetés: minden úgy haladhat tovább a már jól működő mederben és bevált elnökséggel, ahogyan az elmúlt három év során.

Február 29-én megtartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezete. A rendezvény kezdetén kisebb ünnepi műsort láthattunk a Nagymuzsalyi Középiskola növendékeinek előadásában a trianoni békeszerződés aláírása évfordulójának alkalmából. Majd a napirendi pontok elfogadását követően Jakab Erika, a nagymuzsalyi alapszervezet elnöke megtartotta éves beszámolóját, amelyben kiemelte, hogy a település nehéz évet tudhat maga mögött. Szó esett a 400 főt számláló alapszervezet tevékeny munkájáról, aktív részvételéről a kárpátaljai magyarság életében és a megszervezett eseményeken egyaránt, mint például a március 15-i megemlékezésen, a Turul-ünnepségen, nyári táborokban és a szolyvai gyalogos emlékmenetben. Ezt követően Sin József szólalt fel, elemezve Ukrajna jelenlegi aktuálpolitikai helyzetét és annak hatásait a kárpátaljai magyarokra nézve. Szó esett az új oktatási és egészségügyi törvényekről, valamint a folyamatban lévő földprivatizációs ügyekről. A nagymuzsalyi aranybánya esetleges újranyitásának kérdése is megvitatásra került, amellyel kapcsolatban igen megosztó vélemények születtek. Ezután az alapszervezet elnöke, Jakab Erika kitüntető oklevelet adott át a szervezet legtevékenyebb tagjainak. Végezetül a jelenlévők megfelelőnek ítélték az alapszervezet munkáját, a tisztújítás során pedig minden eddigi vezetőnek bizalmat szavaztak.

Borzsován Seder Ilona alapszervezeti elnök köszöntötte a közgyűlésen megjelenteket. Elnöki beszámolójában elmondta, hogy a borzsovai alapszervezet tagjai aktívak, minden rendezvényen részt vesznek még úgy is, hogy a 2019-es év folyamán 37 alapszervezeti tag költözött el a településről, 6 tagtársuk pedig elhunyt, viszont januárban 9 új taggal bővültek, így jelenleg az alapszervezet létszáma 242 fő. Részt vettek többek között a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban rendezett ünnepségen, a Turul-ünnepségen és KurucFeszten, a szolyvai emlékmenetben pedig egy tízfős csapat képviselte Borzsovát. A 2019-es évben immár negyedik alkalommal került megrendezésre a nagy sikerű hazahívogató lecsófesztivál, melyet – hagyományosan –  idén is szeretnének megrendezni. Az elnök asszony köszönetét fejezte ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsnak, a KMKSZ-nek, valamint minden alapszervezeti tagnak, akik segítették a rendezvények megszervezését és lebonyolítását. Ezt követően Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a fennállásának harmincegyedik évfordulóját ünneplő KMKSZ büszkén tekinthet vissza eddigi sikereire. Ezután tájékoztatta a megjelenteket az Ukrajnában jelenleg aktuális politikai viszonyokról és állapotokról, részletezve az egészségügyi és oktatási reformot, valamint azoknak lehetséges hatásait. Szó esett a földprivatizációról, illetve az októberi önkormányzati választásokról is. Sin József beszélt a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetéről, és az ukrán–magyar viszonyról. Ezt követően a tagok megfelelőnek értékelték az alapszervezet múlt évben végzett tevékenységét, valamint a tisztújítás során mindenki megtarthatta eddigi tisztségét, így folytathatják munkájukat.

Szombaton Mezőváriban is megtartották a KMKSZ tisztújító közgyűlését. A gyűlést Berki Károly, az alapszervezet elnöke nyitotta meg. A jegyzőkönyvet Salamon Olga vezette. A napirendi pontok elfogadását követően az elnök megtartotta beszámolóját, amelyben az elmúlt év történéseiről beszélt. Többek között részletezte az oktatási és nyelvtörvénnyel járó változásokat, nehézségeket. Hangsúlyozta: reméli, ahogy eddig is, úgy a jövőben is sikerül a kárpátaljai magyarságnak kievickélnie a nehézségekből. Szó volt az elmúlt évben megrendezett eseményekről, a felújításokról, amelyeket más szervezetekkel közösen sikerült elérniük, mint például a vári iskola és az orvosi rendelő felújítása, valamint azok nyílászáróinak korszerűsítése. Emellett a jövőbeli tervekről is szó esett. Ezt követően dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke beszédében köszönetét fejezte ki a mezővári alapszervezetnek, hogy a KMKSZ eddigi három évtizedében az alapszervezet mindig eredményes munkát végzett. Kiemelte a járhatatlan utak problémáját, ami sajnálatos módon egész Kárpátalján, sőt országos tekintetben is gondot jelent. Ezek mellett beszélt a KMKSZ éves programjairól, terveiről. Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke tájékoztatta a megjelenteket az Ukrajnában jelenleg is fennálló aktuálpolitikai és gazdasági helyzetről, valamint kiemelte az oktatási és nyelvtörvény ellen vívott harc fontosságát. Érintették a Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programot és a magyar kormány által kiírt pályázati lehetőségeket. Ezt követően Berki Károly, a mezővári alapszervezet elnöke lemondott tisztségéről. A következő három évre Barta Gábort jelölték az elnökségi pozíció betöltésére, akit egyhangúlag meg is választottak a mezővári alapszervezet új elnökévé. Az alelnöki pozícióba Márku Sándort és Gálfi Dezsőt választották. A közgyűlés végén pedig zenés műsorral készült az alapszervezet, ahol a BorzsaVári népi zenekar előadásában hallhattunk szebbnél szebb dalokat.

Göröngyös út vezet a Beregszásztól egy kissé távolabb eső Kisbakos településre, ahol a tisztújító közgyűlésnek a helyi református parókia adott otthont. Az eseményt Szanyi János, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke nyitotta meg. Beszámolójában felsorolta a számos kulturális programot, amelyen részt tudtak venni a település lakosai, szó esett a megvalósított és a még megvalósításra váró fejlesztésekről, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhető fejlődésről is. Elmondása szerint az elmúlt év eredményes volt a faluban élő magyarok számára.

A beszámolót követően Sin József számolt be Ukrajna és Kárpátalja elmúlt évi, illetve jelenlegi politikai eseményeiről. Közölte a bakosi lakosokkal, hogy reményei szerint az útviszonyok javulni fognak, és hogy sikerül minél több gyerekkel megtölteni a jelenleg is épülő óvodát.

A tisztújítás lebonyolítása előtt Nyeste István alelnök megköszönte az ismételt felkérést, de nem vállalta a jelölést. Erre a tisztségre Bátyi Bélát választották meg, akivel kiegészülve a régi-új elnökség folytathatja a gyümölcsöző munkát Kisbakos községben.

A Bátyúi Középiskolában összegyűlt tagokat Szántó Edit helyi alapszervezeti elnök köszöntötte. Az eseményen tiszteletét tette többek között Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke, Baraté Béla iskolaigazgató, Szabó István, a művészeti iskola igazgatója, valamint az Együtt Nyugdíjasklub.

A részletes és tartalmas elnöki beszámolón áttekintésre kerültek az elmúlt 31 év eseményei: szó esett a szervezet ideiglenes megszűnéséről, újbóli megalakulásáról, és az évek során különböző küzdelmekben elért sikerekről is. Az elnök asszony köszönetét fejezte ki az anyaországnak, minden egyes szervezetnek, egyesületnek, közösségnek és magánszemélynek, amelyek és akik hozzájárultak a bátyúi alapszervezet a fejlődéséhez és létszámbeli növekedéséhez. „Az előttünk tornyosuló akadályok leküzdéséhez mindenkinek sok kitartást kívánok!” – zárta mondandóját a leköszönő elnök.

Szántó Editet az elnöki tisztségben Bimba Csilla váltotta, aki maradásra kérte a korábbi elnököt, hogy alelnökként tanácsaival és eddig megszerzett tapasztalatával legyen továbbra is hasznos tagja az elnökségnek. Ezt követte a titkár újraválasztása és az elnökségi tagok kijelölése.

„A falu szempontjából nehéz lesz felülmúlnunk az elmúlt évet” – e biztató szavakkal kezdte elnöki beszámolóját Horváth Árpád bótrágyi alapszervezeti elnök, aki a település iskolájának egyik tágas termében megrendezésre került tisztújító gyűlésen kiemelte: „Bótrágy lakosai tengernyi rendezvényen vehettek részt, és tömérdek fejlesztést is sikeresen tető alá hoztak az elmúlt évben. Többek között részt vettek a Kormorán-koncerten, a Kárpátaljai Vőfélytalálkozón is remekeltek, megrendezték a IV. Tóháti Focitornát, amelyen a helyi csapat mellett Som, Csonkapapi és Zápszony válogatott labdarúgói mérhették össze futballtudásukat.” Ezeken kívül sikerként könyvelte el, hogy már lassan a befejeződik a falu közbiztonságát elősegítő videokamerás megfigyelőrendszer kiépítése, továbbá az Európai Unió Keleti Partnerség Programjának keretén belül felújításra került a nagy iskola épületének belseje.

Sin József reményét fejezte ki, hogy a leendő kistérség életképes lesz, és Bótrágy településsel kiegészülve még nagyobb fejlődés várható az egész környéken.

A tisztújítás eredményeképpen maradt a megszokott csapat (Horváth Árpád – elnök, Barta András – alelnök, Dóka Rozália – titkár), akik tovább folytathatják az eddigi sikeres munkát.

Barkaszón a kultúrházban tartották meg a tisztújító közgyűlést február 27-én. Bimba Éva alapszervezeti elnök szólt a járási tanácstól a falu számára kicsikart támogatásokról. A parlamenti választások kampányában Barkaszón is nagy erőket mozgósított a KMKSZ, de sajnos, nem sikerült Tóth Miklósnak bejutnia a Radába. Méltatták a magyar kultúra napját, és az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot is. Sikerült eljuttatni az iskolába a Rákóczi Szövetség ajándékát, iskolatáskákat az első osztályosoknak. Még decemberben megalakult az Egán Ede Kör, melynek elnöke Janócsi István. Az elnöki beszámolót és a munkát egyhangúlag kielégítőnek minősítették, majd Bimba Évát újra a megválasztották alapszervezeti elnöknek.

Még ezen a napon választottak KMKSZ-elnököt a szomszédos faluban, Szernyén is. Horkay Mária az elmúlt 31 év történéseit is felelevenítve mutatott rá az alapszervezet kiemelkedő munkájára a községben. Megtudhattuk, hogy sikeresen rendezték meg a településen a gyereknapot, amely a KMKSZ egyik központi rendezvénye volt. Aktívan kampányoltak Tóth Miklós mellett a parlamenti választások során. Az alapszervezet részt vett a földhasználat és médiafogyasztás igényeit felmérő megkérdezésben. Horkay Mária hangsúlyozta, nagy próbatétel vidékünkön magyarnak lenni. Zsidik Sándor polgármester tájékoztatta a gyűlésen részt vevőket az aktuális közügyekről. Horkay Máriát ismételten a szernyei alapszervezet elnökének választották.

Február 28-án, pénteken a magyar tannyelvű iskolában tartották meg a tisztújító közgyűlést Beregrákoson. Az iskola tanulóinak rövid műsora után Tóth Margit alapszervezeti elnök beszámolója következett, aki örvendetesnek nevezte, hogy sok év után újra tudott magyar jelölt nyerni a faluban. Tóth Margit a járási tanácsban is képviseli a körzet magyarságát, ennek kapcsán elmondta, hogy a lehetőségekhez képest mindig igyekeznek javítani az oktatási-nevelési intézetek helyzetén, az utak állapotán stb. Képviselték a falut a Szolyvára rendezett emlékmenetben, részt vettek a gyermeknapon, és nemrég farsangot is szervezett az alapszervezet. Tóth Margitot újra megválasztották elnöknek.

Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke minden közgyűlést megtisztelt jelenlétével, valamint tájékoztatta a KMKSZ-tagokat a legfontosabb történésekről. Mint elmondta, az új kormányzattal, sajnos, nem változott a kisebbségpolitika Ukrajnában, azonban mellettünk áll a magyar kormány. Arról is beszélt, hogy az adminisztratív átalakulás nagyon kezdetleges stádiumban van, így októberben igencsak nehéz lesz helyhatósági választásokat tartani. A magyarországi támogatásokat illetően hallhattuk, hogy azok a közeljövőben is lesznek. Gulácsy Géza az Egán Ede-pályázatok kapcsán elmondta, hogy azok kifizetése vélhetően az Ukrán Biztonsági Szolgálat vádeljárása miatt stagnál. Mindenesetre az alelnök arra biztatott mindenkit, hogy vegyenek részt az aktuálisan megjelenő pályázatokon.

Ungváron Kulin Judit elnöki beszámolójából kiderült, hogy 1588 tagja van jelenleg a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének. A szervezet jól helytállt a nyári parlamenti választásokon, hisz 2485-en szavaztak Ungváron a KMKSZ jelöltjére, Barta Józsefre. 1954 ungvári lakos kapott különböző jogcímen anyaországi támogatást a KMKSZ Jótékonysági Alapítványán keresztül. Az Egán Ede-alapítványtól 108 ungvári lakos kapott gazdaságfejlesztési támogatást, ugyancsak anyaországi támogatásból sikerült belülről teljesen felújítani az Ungvári 10. Sz. Dajka Gábor Középiskolát. A városi szervezet megünnepelte a magyar kultúra napját a Kárpátalja Néptáncegyüttes fellépésével, elutaztak a beregszászi Kaláka-koncertre, megünnepelték a tízéves Csüllő Néptáncegyüttest és az ötéves Csipkés Zenekart a Bábszínházban. Az ungvári iskola harmadik osztályosai eljutottak tavaly is a Nagyberegi Tájházba. Számos színvonalas kulturális programnak adott helyszínt 2019-ben Ungvár, illetve szerveztek egy kirándulást is a Rákóczi-emlék­év jegyében kárpátaljai Rákóczi-emlékhelyekre. Szerveztek farsangi és szüreti mulatságot, megemlékeztek a málenkij robot ungvári áldozatairól és adventi rendezvényt is szerveztek a magyar főkonzulátussal közösen.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint az ungvári magyarság nem szórvány, hisz a városban a magyarok többségben voltak, csak többen jöttek ide a XX. században, mint korábban, így lett belőle kisebbség. Mindezek ellenére Ungvár mindmáig a kárpátaljai magyarság fontos kulturális és oktatási központja maradt, ahol színes magyar kulturális élet van mind a mai napig. A Szövetség elnöke a folyamatosan válságban lévő Ukrajna pillanatnyi helyzetét jellemezve elmondta, hogy az új elnök csapata máig nem vett vissza azokból az alkotmányellenes törvényekből, amelyek korlátozzák a kisebbségek jogait, pedig számos nemzetközi szervezet bírálta őket. Nem biztosították számunkra a magyar többségű választókerületet sem. Örömteli ugyanakkor, hogy új székházba költözhetett a KMKSZ, ahol hamarosan egy magyar étterem is meg fog nyílni, építenek egy új rendezvénytermet is hamarosan, illetve beindulhatott a TV21 Ungvár. Reménykeltőnek nevezte ugyanakkor, hogy március végén öt év után ülésezni fog az ukrán–magyar gazdasági vegyes bizottság, és a későbbiekben talán létre fog jönni egy Orbán–Zelenszkij-találkozó is, ami előre viheti közös ügyeinket.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke a világunkra egyre jellemzőbb értékválságra hívta fel a figyelmet, amelyen belül nemzeti, vallási identitásunk, hagyományos értékeink adhatnak kapaszkodót. Magyarország jelenlegi kormánya és a KMKSZ is azért dolgozik, hogy megerősítse hagyományos közösségeinket, hogy ne maradjunk egyedül és védtelenül a világban.

A közgyűlésnek beszámolt Karpinec Krisztián, a KMKSZ Ifjúsági Szervezete Ungvári Alapszervezetének elnöke is szervezetük munkájáról és terveikről. Kulin Zoltán, az Ungvári Városi Tanács két KMKSZ-es képviselőjének tevékenységéről számolt be a közgyűlésnek.

Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke az általa irányított szervezet munkájáról és rendezvényeiről számolt be. Végül a jelenlévők egyhangúlag választották meg újabb három évre Kulin Juditot az ungvári alapszervezet elnökévé. Továbbra is Tarics Zoltánt és Keszler Máriát választották alelnökké és megválasztották az elnökség tagjait is.

Tiszasalamonban Palkó Katalin, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke számolt be az elmúlt időszakban elvégzett munkáról. Kitért a tavalyi választások eredményeire és az anyaországi támogatási programok helyi lebonyolításának menetére. Rendszeresen megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről és részt vesznek a központi rendezvényeken is. Jó kapcsolatokat ápolnak a Somogy megyei Szenna községgel, ahová március 15-én minden évben ellátogatnak, augusztus 20-án pedig ők jönnek Tiszasalamonba. Hivatalos testvértelepülési kapcsolata van Tiszasalamonnak Nyírjákóval, az ő küldöttségük is részt vett 2019-ben az augusztus 20-i ünnepségen. Többször is vendégül látták Tóth Péter Lóránt versmondót.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke a keresztény világot átjáró értékválságról beszélt, amely veszélyezteti hagyományos közösségeinket, végső soron civilizációs értékeinket is. Az elnök asszony kiemelte, hogy mindannyiunknak megvan a feladata abban a küzdelemben, amelyet nemzetrészünk megóvásáért folytatunk.

Köszöntötte a közgyűlést Ferkó Béla, a KMKSZ középszintű szervezetének körzetese, majd a közgyűlés egyhangúlag újraválasztotta Palkó Katalint a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnökévé, alelnökké Kovács Istvánt, titkárrá Leczó Nórát.

Csapon Balogh Lívia, a KMKSZ Csapi Alapszervezetének elnöke számolt be alapszervezeti elnökként és a középszintű szervezet elnökeként is. Elmondta, hogy jelenleg 1623 tagja van az alapszervezetnek, ami 303-mal kevesebb, mint az előző évben. A határvárosban mindenütt látható a nyoma a KMKSZ-alapszervezet működésének. Annak ellenére, hogy talán az egyik legnehezebb időszakát éli a kárpátaljai magyarság, mégis tud a KMKSZ az anyaországi támogatásoknak köszönhetően építkezni – hangsúlyozta az elnök asszony. Az elmúlt évben átadták a helyi középiskola alsó osztályainak sport- és tánctermét, felújították a csapi római katolikus templom orgonáját, a magyar középiskolát, az óvodát és a zeneiskolát. 904 csapi polgár kapott támogatást a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának közvetítésével, 29 vállalkozás nyert gazdaságfejlesztési támogatást az Egán Ede-program keretében a városban. Jelentős anyaországi támogatásokat tudott elnyerni az alapszervezet, a társszervezetei és alapítványai ugyancsak, így lesz miből dolgozni az idei évben – hangsúlyozta Balogh Lívia. 2019-ben 17 rendezvényt bonyolítottak le sikeresen, közöttük a hagyományos gyermeknapot. Kirándulást szerveztek az erdélyi Torockóra. Példaértékű testvértelepülési kapcsolatot ápolnak Bicske várossal, ahol tavaly 42 gyerek táborozott. Az Amerikai Békehadtestnek köszönhetően anyanyelvű angol tanárt tudtak hozni Csapra. Beszámolója végén felszólította a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a közös nemzetépítő munkában.

Balogh Oszkár, az alapszervezet ellenőrző bizottságának elnöke beszámolt a pénzügyi helyzetről, majd a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjeként a tanácsban zajló munkáról.

Molnár Katalin, a KMKSZ-alapszervezet nyugdíjasklubjának elnöke felolvasta a klub működését bemutató, a tréfát sem nélkülöző beszámolóját. Beszámolt Baloghné Kohutics Marianna, a KMKSZ ISZ Csapi Alapszervezetének elnöke is munkájukról és terveikről.

Bátori József megyei képviselő a közigazgatási reform alakulásáról tájékoztatta a közgyűlést, amely a nevét meghazudtoló módon jelentős centralizációt jelent. Hangsúlyozta az október végén várható önkörmányzati választás fontosságát.

A közgyűlés újabb három évre Balogh Líviát választotta a KMKSZ Csapi Alapszervezetének elnökévé, Juhász Miklóst alelnökké, Bereczki Tamást pedig titkárrá.

Lemondott a nyugdíjasklub elnöki tisztségéről Molnár Katalin, akinek munkáját Belovics Lena vette át.

A KMKSZ Téglási Alapszervezete vasárnap a helyi óvodában tartotta tisztújító közgyűlését március elsején. Pálfi-Kovács Erika elnök asszony beszámolójában megemlítette az elmúlt évben sikeresen megrendezett gyereknapot. A parlamenti választásokon a községben jól szerepelt Barta József. Tóth Péter Lóránt versvándor és csapata az Örökségünk c. előadást hozták el Téglásra. Rendeztek jótékonysági Katalin-bált, megemlékezéseket, és sok-sok színes programot az elmúlt évben. A megjelent tagság egyhangúlag Pálfi-Kovács Erikának szavazott bizalmat az elkövetkező három évre.

Március első vasárnapján tartották Szürtében is a KMKSZ tisztújító közgyűlését. Miután megszavazták a napirendi pontokat, Braun Éva alapszervezeti elnök tartott beszámolót. Kiemelte a Szent István-napi megemlékezést, melyet minden évben megtartanak a községben. Szürtében is aktívan kampányoltak Barta József mellett, de szerveztek kirándulásokat is szép számban. Puskár Árpád, Szürte polgármestere is szólt a jelenlévőkhöz, méltatva az alapszervezet munkáját. A megjelent tagok újra Braun Évát választották az alapszervezet élére.

ve,sd,kk,bd,lm,tj