Óriási kihasználatlan lehetőségek vannak a magyar–román kapcsolatokban

2021. január 13., 08:52 , 1040. szám

A politikai instabilitás az erdélyi magyarság számára is kockázatokat jelent – mondta Kelemen Hunor, az új bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese, aki szerint a koalíción belüli bizalmatlanságok ellenére van esély a négyéves kormányzásra.

A Magyar Nemzet múlt pénteki számában megjelent interjúban Kelemen Hunor elmondta: négy évre terveztek a koalíció összeállításakor. „Mindenki számára kívánatos lenne a politikai stabilitás. […] A mi álláspontunk az, hogy ez a kormánykoalíció négy évet végig tud vinni. A kormányprogramba csak azt vettük bele, amiben mindannyian egyetértettünk” – fogalmazott. Mint mondta, nem érdemes azt kijelenteni, hogy hétszentség ennek a koalíciónak a négy éve, de az RMDSZ a hatékony kormányzás megteremtésén, és nem a koalíció szétfeszítésén fog dolgozni, mivel a politikai kiszámíthatatlanság az erdélyi magyarság számára is óriási kockázatokat jelentene.

Azzal kapcsolatban, hogy az RMDSZ tervei szerint már idén elfogadja a román parlament a kisebbségek jogállását szabályozó törvényt, elmondta: a román alkotmánynak immár húsz éve része, hogy Romániá­nak el kell fogadnia a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt. Ennek az alkotmányos kötelezettségnek a román politikum nem tett eleget, holott az RMDSZ ezt számtalanszor kezdeményezte. Ezt most teljesíteni kell, a vállalás úgy került be a kormányprogramba, hogy azzal a PNL és az USR is egyetértett.

Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy véleménye szerint óriási kihasználatlan lehetőségek vannak a magyar–román kapcsolatokban. Mint mondta, azt a lehetőséget kell felismernie a román kormánynak, hogy a Magyarországgal való együttműködés a román polgároknak, Romániának és az erdélyi magyaroknak is jó. Azon lesznek, hogy ezt a folyamatot segítsék.

Az RMDSZ-nek, az erdélyi magyaroknak mindig az volt hasznos, ha jó a két kormány közötti együttműködés, s ha ők ebben hídszerepet tudnak játszani. Csodát ebben az ügyben nem ígérnek, de azt leszögezhetik, hogy az együttműködés elkezdése növeli a bizalmat – mondta Kelemen Hunor.

(MTI/Kárpátalja)