Magyarországi támogatással újul meg az ukrán megyei színház Ungváron

2021. február 8., 19:43 , 1044. szám

A Kárpátaljai KultúrKaraván elnevezésű magyar kormányprogram keretében megújul a közel 36 esztendős Kárpátaljai Megyei Állami Ukrán Zenei-Drámai Színház teljes színpadtechnikája. A jelentős összegű magyar támogatás hivatalos bejelentése alkalmából február 8-án, hétfőn délben a színház épületében Ungváron, a Lev Tolsztoj utcában sajtótájékoztatóra kerül sor.

Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja kiemelte:

– Nagyon fontos a mai alkalom, amikor elkezdhetünk egy rendkívül fontos projektet. A Magyarország által biztosított forrás 160 millió forint. A kultúra fontos hidszerepet tölt be a két ország kapcsolatában. Azt is tudjuk, hogy például a záhonyi Tisza-hídon a vörös vonal szintén fontos szerepet tölt be a két ország kapcsolatában – jegyezte meg az anyaországi diplomata, utalva a legutóbbi vakcinaátadásra, amely szokatlan módon történt, hiszen az ukrán fél nem engedte be Ukrajnába a segélyezést szervező dr. Grezsa Istvánt.

– A mai nap szintén rendhagyó, hisz a projekttel megbízott és a megvalósításért felelős miniszteri biztos szintén nem lehet jelen. Ahogy szoktam mondani viccesen, Grezsa István magyar hangja Buhajla József Ungváron – folytatta a főkonzul és kiemelte, hogy a mai nap ismételten példaértékű történet, hiszen a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának miniszteri biztossága által megvalósul a nagyszínház felújítása. – Az elmúlt időszakban számtalan helyen valósult meg kulturális projekt, ilyen a tiszapéterfalvai vagy a salánki művelődési központ, a beregszászi színház felújítása, vagy akár említhetném a legutóbbi projektet, amely során a beregszászi színház egy autóbuszt kapott a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével.

Elhangzott, hogy ezt követően színvonalasabb előadásokban lehet részünk, s a megkötött szerződés alapján évente meghatározott számú kulturális eseményt tarthat itt a magyar közösség.

A KultúrKaraván program alapgondolata, hogy a színvonalas magyar kultúra hídszerepet tölt be a magyar–magyar és a magyar–ukrán kapcsolatokban egyaránt. A program keretében együttműködési megállapodást kötöttek a vezető budapesti intézményekkel (Nemzeti Színház, Magyar Állami Operaház, Magyar Állami Operettszínház, Nemzeti Filharmónia, Hagyományok Háza, Állami Népi Együttes), hogy szervezett sorozat keretében jelenjen meg a magaskultúra Kárpátalján.

– Bízom abban, hogy a KultúrKaraván elnevezésű projekt kiválóan fog működni a jövőben, több ilyen fejlesztésre kerül majd sor, és ezáltal javulni fog a két ország kapcsolata. Bízom abban is, hogy a két ország január 27-ei külügyminiszteri találkozóját követően eredményes lesz, február 24-én sorra kerülő munkacsoportülés is Kijevben. Valószínű, hogy egy alkalom nem fogja az összes problémát megoldani, de a kezdeti lépések elindultak – szögezte le Buhajla József.

Vaszil Maruhnics színház­igazgató elmondta, hogy a projekt megvalósításán 2 éve dolgoznak, a célja a színpad rekonstrukciója és modernizálása.

– A felújítási munkálatok során megjavítják a közel 20 éve nem működő forgószínpadot, a színpad hátsó részét, az ún. hátsószínpadot, a padlózat cseréjével speciálisan lerakott, élére állított deszkákkal, amelyek nem amortizálódhatnak, valamint korszerű, európai színvonalú világítási és hangosítási berendezéseket is vásárolnak és üzemelnek be. Ezenkívül megegyeztek a felek, hogy erőteljes fényszórókat szerelnek fel, ami lehetővé teszi a rendezői fogások változatossá tételét, megkönnyíti a rendezők és a színészek munkáját – jegyezte meg a színházigazgató.

Egyébként ez az egyetlen olyan színház Kárpátalján, ahol forgószínpad létezik.

A projekt kárpátaljai lebonyolítója a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Jótékonysági Alapítvány. Képviseletükben Spenik Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatója köszöntötte a megjelenteket, s kiemelte, tősgyökeres ungváriként nagyon fontos számára, hogy a kultúra ezen szigete megújul, méltó felszereltségre tesz szert, ahol megfelelő színvonalon lehet majd mind színdarabokat bemutatni, mind pedig koncerteket tartani.

– Ez nagyon komoly támogatás és a jóakarat megnyilvánulása a magyar kormány részéről, amellyel ismételten azt demonstrálja, hogy a továbbiakban is nyitott az együttműködésre, a párbeszédre. Azt mutatja, hogy a kulturális projekteken keresztül elérhetjük a korábban meglévő jószomszédsági viszony helyreállását. Hiszen mindkét ország stratégiai érdeke a jószomszédi, partneri kapcsolat – hangsúlyozta Spenik Sándor, majd röviden szólt arról a személyről, akinek köszönhetően a projekt az elkövetkező három hónap folyamán megvalósulhat. Ő dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Az eseményen a már ismert ukrán döntés miatt nem lehetett jelen dr. Grezsa István, de Facebook-bejegyzésében a következőket írta: „Bár az értelmetlen kitiltásom miatt nem lehettem ott személyesen, Buhajla József főkonzul és munkatársam (Széles András – a szerk.) jelenlétében sajtótájékoztatón jelentették be az ungvári kárpátaljai megyei drámai színház színpadtechnikájának teljes megújítását.

A Kárpátaljai KultúrKaraván programunk keretében nemcsak a vezető budapesti intézmények előadásai jutnak majd el Kárpátaljára, de segítjük a játszóhelyek fejlesztését is.

A kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés a Kárpátaljai Megyei Tanáccsal példamutató lehet a jövőre nézve. Továbbra is hiszünk abban, hogy a kultúra híd mások felé, mely összekapcsol, illetve segít önmagunk és mások megértésében.”

A Kárpátaljai Megyei Tanács szintén bekapcsolódott a programba, miután forrást különített el, és a színpadi rekonstrukcióval párhuzamosan felújítja a mellékhelyiségeket és az öltözőket.

Rehó Viktória