Temesváron magyar óvodát, Lugoson magyar bölcsődét avattak

2021. június 23., 11:50 , 1063. szám

A magyar állam támogatásával felépített temesvári óvoda és lugosi bölcsőde avatóját tartották múlt szerdán.

A temesvári oktatási intézmény öt óvodai csoportnak, mintegy 110 gyermeknek tud kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani. A magyar állam 228 millió forintos támogatásával egy romos, használaton kívüli épület helyére építettek egy kétszintes multifunkcionális óvodaépületet, és újították fel az épület hátsó udvarában lévő napköziotthont. A megépített és a felújított ingatlan összterülete 776 négyzetméter.

Lugoson a helyi református egyházközség bölcsődéjét avatták fel. A századfordulón épült, műemlékövezetben található 210 négyzetméteres ingatlanban egy bölcsődei csoport indult, mely a gyermekek számára kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosít. A bölcsődefejlesztés a magyar állam 87 millió forintos támogatásával valósult meg.

Mindkét építkezést a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) bonyolította le.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepségek után az MTI-nek elmondta: minden kutatás azt mutatja, hogy a nagyvárosi szórvány élethelyzet hajlamosít leginkább az asszimilációra, és hogy a vegyes házasságban élő szülők gyermekeinél a többségi nemzethez tartozó fél felé mozdulnak el az identitások. Úgy vélte, a most felavatott intézmények a vegyes házasságban született gyermek számára is esélyt adnak a magyar nyelv és kultúra megélésére.

 (MTI/Kárpátalja)