Öt nap alatt négyezer honosítási kérelem

Az állampolgársággal együtt is járnak a kedvezmények

2011. január 14., 09:00 , 522. szám

Az egyszerűsített honosítási eljárás megindítása utáni első munkahéten, azaz öt nap alatt 4102 kérelem érkezett - tájékoztatta Wetzel Tamás miniszteri biztos és a Nemzetpolitikai Államtitkárság múlt szombaton az MTI-t. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ezzel szinte egy időben bejelentette: a magyar állampolgárság megszerzése után sem esnek el az eddigi támogatásoktól a magyarigazolvánnyal rendelkezők a státustörvény módosításának köszönhetően.

A beadványok száma máris meghaladja a tavaly egész évben beadottakét. A tájékoztatás szerint ezek fele már Budapesten, feldolgozás alatt van. A közlésben kitérnek arra is, hogy a világ minden tájáról érkeznek be kérelmek, ezek közül a jelentősebbek - a környező országok külképviseleteit nem számítva - London, New York, München, Bécs és Dublin. További érdekességként említették, hogy Abu Dzabin kívül Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből is érkezett be állampolgársági kérelem.

Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

A magyar állampolgárság megszerzése után sem esnek el az eddigi támogatásoktól a magyarigazolvánnyal rendelkezők a státustörvény módosításának köszönhetően - mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: az eredeti törvényszöveg azt tartalmazta, hogy aki magyar állampolgár vagy folyamodik az állampolgárságért, az nem lehet alanya a státustörvénynek, azaz számára az oktatási-nevelési és egyéb támogatások nem járhatnak. A módosítással ezt megszüntették, az állampolgárság megszerzése után sem esnek el az érintettek a támogatásoktól - hangsúlyozta. A döntés mintegy kilencszázezer embert érint, napjainkig ennyien igényeltek magyarigazolványt.

"Azt szeretnénk, ha a szomszédos országokban élő magyarok juthatnának hozzá azokhoz a támogatásokhoz, kedvezményekhez, amelyek a státustörvényben vannak, ők azok, akiknek erre szükségük van, s a magyar kormány őket szeretné segíteni" - fogalmazott Répás Zsuzsanna.

Kifejtette: a támogatás feltétele ezentúl az, hogy valaki a szomszédos államokban éljen, s magyar ajkú legyen, de akár magyar állampolgár, akár nem, igényelheti a támogatást.

A kedvezmények köre nem változott, minden juttatás ugyanúgy jár majd, mint eddig - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy több helyen - így például Kárpátalján - elterjedtek olyan hírek, hogy az állampolgárság miatt nem járnak majd a juttatások. Ezeket a téves információkat szeretnék eloszlatni, hogy ne érezzenek akadályt az ott élő magyarok az egyszerűsített honosítás kérelmezésében - emelte ki.

A technikai módosítás mellett újdonság, hogy az oktatási-nevelési támogatás éves, húszezer forintos összege az óvodások után is jár ezentúl. Az iskolások után ezenfelül egy kétezer forintos taneszköz vásárlási támogatást is utalnak.

Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: szigorúbban szeretnék azt venni, hogy ki kapja meg ezeket a támogatásokat. Annak jár ez a juttatás, aki valóban magyar iskolába járatja a gyermekét - szögezte le, kiemelve: ennek a kedvezménynek az a célja, hogy a magyar nyelvű iskoláztatást segítse. (Kárpátalja/MTI)