Székely szabadság napja: Ha egy közösség élni akar, megszervezi önmagát

2022. március 16., 15:26 , 1099. szám

Izsák Balázs szerint van tere az értelmes cselekvésnek Székelyföldön, és ha egy közösség élni akar, akkor megszervezi önmagát, és cselekszik.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a sepsiszentgyörgyi turulszobor mellett beszélt erről múlt csütörtökön, a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen. A közösségi vezető hangsúlyozta: a székelységnek van elképzelése a jövőjéről. Ezért indította el a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését, ezért tett javaslatot a székely személyi kártya bevezetésére, mely megalapozza az önszerveződést, valamint utat nyit a székely nemzeti konzultáció és belső választások felé.

„Ha megteremtjük Székelyföld regionális önkormányzását, közelebb leszünk az autonómiához, ahhoz, hogy Székelyföld autonómia-statútuma alapján közhatalommal is felruházza a román parlament ezt a testületet” – jelentette ki Izsák Balázs.

Az ukrajnai háborúra utalva nyomatékosította: Székelyföld területi autonómiája csak a béke és a biztonság körülményei között valósítható meg.

„Csak a béke és a biztonság körülményei oszlathatják el a gyanakvás szellemét egy olyan tiszta és demokratikus ügyben, mint Székelyföld jövőjének ügye” – fogalmazott.

A havazásban tartott rendezvényen felolvasták Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédét. A politikus úgy vélte: a székely szabadság napja egyfelől a hatalom elnyomását elszenvedőknek a napja, másfelől viszont annak az ünnepnapja, hogy a székelység a reménytelennek látszó célokat is képes elérni. A székelység két új jelképének nevezte az 1112-es és a 1 269 532-es számot. Előbbi a terrorizmus miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán börtönben töltött napjainak a száma, utóbbi pedig a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezésére összegyűjtött hitelesített aláírások száma.

Szili Katalin a háborútól szenvedő kárpátaljai magyarság megsegítésére hívta a jelenlevőket. Úgy vélte: jelen körülmények között a kiszámítható jövő és az állampolgárok védelme a legfontosabb. „Bízom abban, hogy április 3-án ismét győzedelmeskedik a kiszámítható nemzetpolitika és biztonság” – utalt a magyarországi parlamenti választásokra üzenetében a miniszterelnöki megbízott.

A rendezvényen jelen volt Dabis Attila, az SZNT Magyarországon élő külügyi megbízottja, aki háromévi kitiltás után jöhetett ismét Romániába.

(MTI/Kárpátalja)