Parlament: A FÁK-tól az Isztambuli egyezményig

2022. június 22., 10:20 , 1113. szám

A Legfelső Tanács vasárnapi plenáris ülésén felhívást intézett az Európai Unió országaihoz, hogy támogassák Ukrajnát az EU-tagjelölti státusz megadásában – jelentette a korrespondent.net Jaroszlav Zseleznyakra, a Hang frakció képviselőjére hivatkozva.

A honatya Telegram-csatornáján közölt információ szerint a felhívást 315 igen szavazattal fogadták el. A dokumentum felszólítja az uniós tagállamok kormányait és parlamentjeit, hogy

– támogassák Ukrajna törekvését európai perspektívájának elismerésére;

– fordítsanak különös figyelmet az élelmezésbiztonságra, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket az ukrán kikötők zárlatának feloldására;

– indítsanak vizsgálatot és büntessék meg a háborús bűnösöket;

– növeljék a fegyvereladást és -szállítást Ukrajna számára;

– vezessék be a hetedik uniós szankciócsomagot, amely fokozza az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciós nyomást, különös tekintettel a legfontosabb orosz exporttermékek behozatalára vonatkozó teljes embargóra;

– tiltsák meg az orosz hajók közlekedését, a logisztikát és a kikötőkhöz való hozzáférést az EU-tagállamok területén.

A Legfelső Tanács emellett törvényben tiltotta be az orosz zenét a médiában és a közterületeken. A parlament honlapja szerint 303 képviselő szavazott a törvényre. A jogszabály kimondja, hogy Ukrajnában tilos nyilvánosan lejátszani és bemutatni „hangfelvételeket, videofelvételeket és zenés klippeket”, ha az egy Ukrajnában agresszornak nyilvánított ország polgárának alkotása. A Legfelső Tanács Oroszországot még 2015-ben agresszor állammá nyilvánította. A Rada emellett egy másik törvénnyel megtiltotta a könyvek és egyéb kiadói termékek Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajna megszállt területeiről történő importját és terjesztését.

Ezenkívül a parlament jóváhagyta Ukrajna kilépését a Független Államok Közösségének (FÁK) keretében kötött több megállapodásból – közölte a Rada sajtószolgálata. A képviselők jóváhagyták egyebek mellett a 0093. számú törvénytervezetet a mobil kommunikációs rendszerek fejlesztésében és használatában való együttműködésről szóló megállapodástól való elállásról, valamint a biológiai termékek és egyéb állatvédelmi eszközök FÁK-tagállamok közötti tartalékának létrehozásáról szóló megállapodástól való elállásról (0103. sz.), illetve a FÁK-országok kisvállalkozásainak támogatásáról és fejlesztéséről szóló megállapodástól való elállásról (0147. sz.) rendelkező indítványokat. Emellett a képviselők elfogadták az Ukrajna Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között létrejött, a tudományos és műszaki együttműködésről kötött megállapodás felmondásáról szóló 0149. számú törvényt.

A Jevropejszka Pravda jelentette, hogy az ukrán parlament megszavazta hétfőn a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Európa tanácsi egyezményt, ismertebb nevén az Isztambuli egyezményt. A 450 fős törvényhozásban 259 képviselő támogatta az előterjesztést, négy elutasította, 25 pedig tartózkodott.

Az egyezmény ratifikálását jó jelzésnek tartják az EU-csúcs előtt, mert arról tanúskodik, hogy Ukrajna készen áll a szükséges reformok végrehajtására, mivel ez egyfajta „civilizációs jelző” az uniós tagállamok számára – írja a portál.

A dokumentumot 46 ország és az Európai Unió írta alá. Azonban 10 további ország később nem ratifikálta a megállapodást, köztük Ukrajna sem a mostani szavazásig. Az Isztambuli egyezményt Ukrajna még 2011-ben aláírta, ratifikálása azonban elmaradt az egyházak és a konzervatív politikusok tiltakozása miatt az abban használt „gender” kifejezés ellen – emlékeztet az JP.

A portál rámutat: ez a döntés, amelyet sok éven át halogattak – többek között az Egyházak Összukrajnai Tanácsának álláspontja miatt – különösen fontos volt Hollandia és Svédország számára, két szkeptikus országnak, amelyek végül beleegyeztek Ukrajna EU-tagjelölt státuszának támogatásába.

(hk/korrespondent.net/rada.gov.ua/eurointegration.com.ua)