Boldog tizedik születésnapot, Pulzus Rádió!

Szeretjük, mert a miénk

2023. május 23., 17:27 , 1160. szám

2013. május 22-én szólalt meg az éterben, ultra­rövid hullámon (FM 92.1) a Kárpátaljai Református Egyház napi 24 órában sugárzó rádiója. A beregszászi gyülekezet az elmúlt vasárnap ünnepi istentiszteleten adott hálát a rádió sikereiért, hisz a Pulzus FM ma megyénk egyik leghallgatottabb adója, amely Ukrajnában az egyetlen magyarul is megszólaló rádió, de határaikon túl is hallgatják. Mi az évfordulón Barta Miklós ügyvezető igazgatót faggattuk a Pulzus FM indulásáról és jelenéről.

A Pulzus Rádió előzménye, hogy még 2000-ben Beregszászban egy református lelkész testvérpár, Taracközi Gerzson és Taracközi Ferenc kezdeményezésére a Beregszászi Református Gyülekezet bázisán elindult egy heti 20 perc műsort közvetítő internetes rádió, a Sion Rádió. Ez a kezdeményezés teremtette meg az alapot ahhoz, hogy tizenhárom év elteltével újra egy nagyot álmodhasson a beregszászi gyülekezet. Taracközi Ferenc vezető lelkésszel az élen, valamint Taraczközi Gerzson tiszteletessel, nekiláttak egy FM rádiócsatorna megszervezéséhez és beindításához – mondta el a tíz évvel ezelőtti indulás előzményeiről Barta Miklós, a Pulzus FM Rádió ügyvezető igazgatója. A Sion Rádiónak köszönhetően az induláskor már a legszükségesebb technikai eszközök rendelkezésükre álltak, és ami még fontosabb, szakmai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező rádiósokat sem az utcán kellett keresniük. Mivel akkor és ma sem lehet egy egyház médiatulajdonos Ukrajnában, ezért a beregszászi gyülekezet presbitériuma megalapította 2011-ben a Pulzus Kulturális-Információs Központ nevű magánvállalatot Barna György presbiter vezetésével. A vállalat statútumában több dolog is szerepel, hogy mivel kívánnak foglalkozni, de a fő tevékenységként a földi sugárzású rádiózást jelölték meg. Első lépésként igényeltek egy frekvenciát a médiahatóságnál, majd 2012 elején sikerült beméretniük az FM 92.1 MHz frekvenciát. A rádió székházának, stúdiójának kialakítása, a 24 órában sugárzó adó műsorrácsának és az adóantennának a megtervezése után benyújtották a pályázatukat Kijevbe, a médiahatósághoz. Előtte már tapasztalatszerzés céljából több ukrajnai rádióhoz ellátogatott Barta Miklós, hogy felmérje, ők miként működnek. Ukrajna különböző vidékein szolgáltató rádióknál mindenütt segítőkészen fogadták – meséli kissé meghatottan az ügyvezető igazgató, máig tartó barátságokat is kötött ekkor.

2012. december 24-én Kijevben a pályázat nyilvános elbírálásakor Barta Miklós magyarul is megszólalt, hogy érzékeltesse a bírálókkal, „Kárpátalján sok rádióadó van, de szükség lenne egy, a magyar nemzetiségű lakosokhoz, anyanyelvükön szóló adóra is”. Máig hálásak Bayer Mihály akkori kijevi magyar nagykövetnek, aki a kezdeményezésüket támogatva levelet írt az ukrán médiahatóságnak. Akkor még semmilyen szabályozás nem korlátozta országunkban a rádióadók működését, fel sem merült, hogy nem lehet Kárpátalján egy, Isten igéjét és más szórakoztató és informáló tartalmakat magyar nyelven sugárzó rádióadó. Barta Miklós szerint nem lehet véletlen, hogy karácsony előtt, szentesete kapták meg a hivatalos sugárzási engedélyt. Még 2013 januárjában kijelölték céldátumként május 22-ét, óriásplakátokon is meghirdették, hogy akkor indul a Pulzus Rádió. Öt hónap emberfeletti munka következett. Jakab Sándor mérnök, a beregszászi gyülekezet tagja tervezte meg a nagy méretű adóantennát. Barta Miklós ügyvezető igazgató, Birta Zoltán főszerkesztő és a rádió szerkesztői döntötték ki a beregszászi Fekete-hegy tetején, az antennának kijelölt helyen talált hatalmas cseresznyefát, megöntötték a betonalapot. Társadalmi munkában, kézzel ásták ki a hegy tetejéig vezető, föld alatti elektromos kábel számára a 70 cm mély árkot.

„Murányi János magyarországi szakember és munkatársa üzemelte be az antennát. Birta Zolival a hegy alatt, az autómban ülve vártuk, hogy az internetes közvetítés mellett FM sávon is megszólaljon a rádió. Soha sem felejtem el, Szaniszló Róbert Esti Jam című műsora ment, amikor először megszólalt a Pulzus FM az éterben. Ismerőseinket telefonon felhívtuk még a hegyről, kiderült: Csongoron, Dercenben, Munkácson, Csapon is hallani a rádiót. A szerkesztőségben volt egy térképünk, ahol gombostűkkel jeleztük, hogy mely településeken hallgatnak minket. Egyszer bejött hozzánk Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul és jelezte, hogy aznap Szolyván hallgatta a Pulzus FM-et. Megkértem, hogy Szolyvához ő szúrja be a gombostűt. Egyre többen hallgattak, egyre több műsorunk lett, végül a legjobb időszakban már tizennyolc munkatársunk volt” – meséli Barta Miklós.

Korábban is sugároztak ukrán nyelvű híreket, de 2014-ben, a Majdan-forradalom után kezdődtek a törvényi korlátozások. Kezdetben a műsorok és a zenék 15%-a kellett, hogy államnyelven szólaljon meg, majd ezt 25%-ra, később 40%-ra emelték. Ma a műsorszórás ukrán és  magyar nyelven történik. Az igehirdetéseket is felkonferálják mindkét nyelven, és a végén is bemondják ukránul és magyarul is, hogy pontosan kit és mit hallhattak a hallgatók. Az elhangzó zeneszámok 40%-a is ukrán nyelvű főműsoridőben. A háború miatt már nincsenek élő kívánságműsorok, az ország nehéz helyzetében jelentősen változott a műsorszerkezet, sajnos sok munkatárstól meg kellett válniuk. De Barta Miklós reményét fejezte ki, hogy a békeidő bekövetkeztével újra visszatérhetnek a régi közkedvelt műsorok az éterbe.  Mi, hallgatók pedig csak remélhetjük, hogy ez minél hamarabb bekövetkezik és újabb évtizedeken keresztül hallhatunk magyarul is kárpátaljai híreket, igehirdetéseket, ökumenikus műsorokat, sport-, kulturális és szórakoztató műsorokat.

Boldog tizedik születésnapot Pulzus Rádió!

Badó Zsolt