Brenzovics László és Bocskor Andrea reagált az oktatási törvény elhalasztására

2023. június 13., 19:07 , 1163. szám

Ahogy arról lapunk online változatában korábban már beszámoltunk, az ukrán Legfelső Tanács 2024. szeptember 1-ig jóváhagyta a 9332-es számú, az ukrán nyelvre való áttérésről szóló törvényjavaslatot azokban az iskolákban, amelyekben valamelyik EU-tagország nyelvén folyik a tanítás.

A halasztásról Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, továbbá Bocskor Andrea európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

„Szervezetünk üdvözli ezt a lépést: nagyon régóta az első olyan lépés, amely a jó irányba halad” – mondta Brenzovics László. Véleménye szerint az ukrán parlament azért döntött így, mert ők is látják, hogy a jogfosztó intézkedések csupán a feszültség növekedéséhez vezetnek mind belföldön, mind a nemzetközi kapcsolatok színterén is. „Természetesen az elhalasztás nem megoldása ennek a kérdésnek, viszont időt ad arra, hogy az anyanyelvi oktatás területén fennmaradt vitás kérdéseket rendezhessük”– szögezte le az elnök.

Bocskor Andrea szerint a döntés megszületése összefügg azzal, hogy a Velencei Bizottság nemrég mutatta be a kisebbségi törvényről szóló értékelését. „Fontos kérésünk volt Ukrajna és a Velencei Bizottság felé, hogy vegyék figyelembe a kárpátaljai magyar iskolák megszűnésének veszélyét” – mondta az Európai Parlament képviselője. Ukrajna a kérdés megoldása helyett inkább az időnyerést választotta. „Az időnyerésnek köszönhetően azonban a 2018 előtt beiskolázott diákok még lehetőséget kapnak, hogy a korábbi oktatási rendszer szerint fejezzék be tanulmányaikat” – húzta alá. „Remélem, hogy a fennmaradó idő alatt rendezni tudunk minden bajos kérdést” – zárta szavait Bocskor Andrea.

A törvényt 262 parlamenti képviselő támogatta. Ennek értelmében azon nemzeti kisebbséghez tartozó személyek, akiknek anyanyelve az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1-je előtt kezdték meg az általános és középfokú tanulmányaikat az adott nemzeti kisebbség nyelvén, 2024. szeptember 1-ig továbbra is az e törvény hatálybalépése előtti szabályok szerint részesülnek oktatásban, az ukrán nyelven tanított tantárgyak számának fokozatos növelésével. Tehát az intézményeknek idén még nem kell átállniuk az ukrán nyelvű tanításra.

(VV/karpat.in.ua/SD)