„Társadalmi jelenségként szemlélem a nyelvet”

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

Dr. Csernicskó Istvánt, a Kárpátaljai Magyar Tanár­képző Főiskola főigazgató-helyettes tanárát nyelvészeti kutatásai elismeréseként a Magyar Tudományos Aka­démia június 25-én Bolyai-plakettel tüntette ki. Ennek kapcsán beszélgettünk nyelv­­ről és nyelvészetről.

– A mindennapok embere úgy képzeli, hogy a nyelvészek sok nyelven kommunikálnak, szépen beszélnek és helyesen írnak. Mit csinál valójában az, aki nyelvész?

– Valamennyien a nyelvről szeretnének minél többet meg­tudni. Annak ellenére, hogy már az ókori görögök is foglalkoztak nyelvi jelenségekkel, számos kérdés vár még tisztázásra. A nyelvi problémák szerte­ága­zó­sága következtében a nyelvész számos oldalról közelítheti meg vizsgálata tárgyát. Kutathatja azt, hogyan alakult ki a nyelv. Vizsgálhatja azt, mi módon hozzuk létre a hangokat, illetve hogyan értjük meg a hozzánk intézett közlést. Próbálkozhat annak leírásával, milyen kap­cso­latban vannak egymással az egyes nyelvi elemek stb.

– És Ön milyen szem­pont­ból közelíti meg vizsgálata tárgyát?

– Sokadmagammal együtt társadalmi jelenségként szem­lélem a nyelvet. Mivel nincs emberi közösség nyelv nélkül, illetve nincs nyelv anélkül, hogy használnák, használata közben vizsgáljuk a nyelvet. Azt szeret­nénk feltárni, hogyan hat egy­más­ra a nyelv és a nyelvet hasz­náló közösség. Az emberek például előszeretettel kategori­zálnak másokat csupán az alap­ján, milyen szavakat használ­nak, milyen a kiejtésük. Ez nyilván azért lehetséges, mert az egyes társadalmi rétegeknek megvannak a maguk nyelvi jellemzői. Vagyis a nyelv tár­sa­dal­milag rétegzett. Ugyan­akkor nem beszélünk min­dig mindenkivel egyfor­mán. Nyelvhasználatunk jellemzői szoros kapcsolat­ban vannak a saját beszé­dünkre irányított figyel­münk nagyságával. Tehát a nyelv stilisztikailag is rétegzett. Nagyon leegy­sze­rű­sített példával élve ez azt jelenti, hogy fesztelen baráti beszélgetés közben sokkal nagyobb az esély arra, hogy a -ban/-ben rag n hangját nem ejtjük, mint amikor egy magnetofon mikrofonjába beszélünk; illetve: egy orvospro­fesszor azonos körülmények között rend­szerint többször ejti ki a rag végén az n hangot, mint egy kétkezi munkás. Az egyes stílus­árnyalatok és társadalmi rétegek közötti különbségek természete­sen nem egyértelműek, inkább szabályos statisztikai különb­ségként ragadhatók meg. Mi tehát azt, pontosabban azt is vizsgáljuk, milyen különbségek van­nak az egyes társadalmi cso­por­tok nyelvhasználata, illet­ve az egyes stílusárnyalatok kö­zött, továbbá azt, mely nyelvi jegyek alapján sorolja különböző szociális csoportokba egyik em­ber a másikat.

– De van-e az ilyen kutatá­soknak gyakorlati haszna?

– Egyetlen példát említek. Az egyik olyan nyelvi jegy, amely alapján kedvezőtlenül ítélnek meg embereket a magya­rul beszélők, az úgynevezett suksükölés, vagyis amikor a -t végű igék kijelentő módjában is felszólító módú alakot használ valaki. Az iskolai anyanyelvi nevelés során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy leszok­tas­sák a gyerekeket a suksükölés­ről. De vajon milyen eredmény­nyel? Három évvel ezelőtt 675 kárpátaljai magyar közép­isko­lást kérdeztünk meg arról, sze­rin­tük helyes-e a Ha Béla rosszul válogassa meg a baráta­it, pórul jár mondat, amelyben az irodalmi norma szerint helytelen alakban, kijelentő helyett felszólító módban áll az ige. A válaszadók 42 százaléka vélte helyesnek a suksükölő mondatot egy évvel az érettségi előtt. Ez a vizsgálati eredmény több szempontból is értékes információkkal bír. Rámutat például arra, hogy ezen a téren nem túl eredményesek az iskoláink. Mégpedig azért nem, mert figyelmen kívül hagyják azt az alapvető tényt, hogy minden emberi nyelv társadalmilag és stilisztikailag is rétegzett, és általában akarják leszoktatni tanulóikat a suksükölésről. Ahelyett, hogy azt tanítanák meg, hogy amit ő így mond, az másképp is kifejezhető, és hogy bizonyos szituációkban ennek a változatnak a hasz­nálata a helyénvaló. Ahhoz hasonlóan, mint ahogyan az öltözékünket az alkalomhoz igazítjuk, nyelvhaszná­latunk­kal is ezt tesszük. De csak akkor leszünk erre képesek, ha elsajátítjuk, mikor hogyan illik beszélnünk.

– Gratulálunk a Bolyai-plaketthez, és további ered­ményes munkát kívánunk!

nmi