Átláthatóbb támogatási rendszereket sürget a KMKSZ

Magyar Állandó Értekezlet

2003. november 28., 01:00 , 150. szám

Múlt héten Budapesten üléseztek a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdasági, valamint Egészségügyi, Szociális és Családügyi Szakbizottságai, melyek a korábbi hasonló értekezletekkel egyetemben a MÁÉRT következő, információink szerint januárban esedékes ülését hivatottak előkészíteni.

A Gazdasági Szakbizottság ülésén mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások EU-csatlakozásra történő felkészítését szolgáló segítségnyújtás eddigi tapasztalatait, valamint a magyar tőkekivitel helyzetét elemezték a résztvevők, különös tekintettel a környező országok magyarlakta régióira. Brenzo­vics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a konferencia tapasztalatait összegezve felemás érzésekkel szólt arról, hogy bár a régióban Magyarország vezető helyet foglal el a tőkekivitel tekintetében, Ukrajnában a magyar befektetések sajnos ma még viszonylag ele­nyé­szőek. A politikus ugyanakkor figyelemre méltónak tartotta azt a kezdeményezést, amely egy központi informatikai rendszer megvalósítása révén átláthatóvá és követhetővé tenné a határon túli magyarságnak nyújtott anyaországi támogatások rendszerét.

Miután a kedvezménytörvényből módosítása következtében gyakorlatilag teljes egészében kikerültek az egészségügyi ellátással összefüggő kitételek, a KMKSZ javasolja a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában szerepet vállaló Segítő Jobb Alapítvány állami támogatásának jelentős mértékű növelését – mondta el lapunknak az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Szakbizottság ülését követően Milován Sándor alelnök. Mint kifejtette, a szövetség jelentős előrelépésnek tartaná e területen a támogatási elvek átlátható rendszerének kimunkálását is.