Csökkent a patás állatok állománya

Nem jönnek a külföldi bérvadászok

2004. október 15., 10:00 , 196. szám

A hagyományoknak megfelelően Kárpátalján augusztusban kezdetét vette az őszi-téli vadászidény, mely 2005. január 31-ig tart. A mostani idényben nem módosultak a vadkilövésre vonatkozó rendelkezések. Bár a vadászturizmus az idegenforgalom egyik legjövedelmezőbb válfajává lehetne, a jogszabályok tökéletlensége nem teszi lehetővé a külföldi vadászok idecsalogatását.

Tavaly a megyében első ízben adtak ki egyéni vadászatra jogosító licencet, melyet a vadásztársaságokban tagsággal nem rendelkező személyek is, így akár külföldi vadászok is kiválthatnak. A licenc kiadása a vadtól függően 10, 20, illetve 40 hrivnyába kerül. Viszont az elejtett nagyvadért, például őzért, vaddisznóért a magányos vadásznak további 1000 hrivnyát kell fizetnie.

Olekszandr Vajsz, a megyei halász- és vadásztársaság fővadász-szakértőjének elmondása szerint ezzel az újítással a szomszédos országok gyakorlatához hasonlóan mindenekelőtt a jómódú külföldi vadászokat próbálták Kárpátaljára csábítani. A kezdeményezés azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis bizonyos jogszabályok hiánya, másrészt a folyamat túlbürokratizáltsága folytán ennek számos akadálya van. Például, a külföldi vadászok Ukrajnába érkezését és itteni vadászatát minden esetben a Belügyminisztériumban kell kérelmezni. Ahhoz, hogy külföldi bérvadászokat fogadhassanak, a vadásztársaságoknak valutaszámlát kell nyitniuk valamelyik bankban, amire viszont általában nem futja a rendelkezésre álló pénzkeretből.

A szakember szerint így jelenleg nem éri meg külföldi vadászokat fogadni. Ugyanakkor, mint Olekszandr Vajsz elmondta, szerencsére itthon is egyre több az olyan tehetős vadász, akinek módjában áll és hajlandó is megfizetni azokat a tetemes költségeket, amelyekkel a vadászat, a vadak kilövése jár.

Ami a vadállományt illeti, az elmúlt zord tél és a vastag hóréteg következtében a patás állatok állománya mintegy 70 százalékkal csökkent a megyében. Mára valamelyest javult a helyzet, s ha nem is tapasztalható még növekedés, legalább nem csökken tovább az állomány. A korábbi populációszámot azonban legfeljebb mintegy 10 év múlva lehet majd elérni. A szárnyasok és a nyulak állománya nem csökkent számottevően. Jelentős viszont a ragadozók túlszaporodása. A rókák száma a természetes egyensúly szempontjából normális populáció négyszeresére nőtt, a farkasoké pedig legalább háromszorosára.

B. J.