Kárpátalján is járt a feltámadási jelkép

Zamárditól Csíksomlyóig

2005. május 6., 10:00 , 225. szám

A Zamárdiban (Magyarország) szervezett és onnan húsvétvasárnap elindult kárpát-medencei ünnepi feltámadási menet részeként április 27-én Nevetlenfaluba érkezett a feltámadást szimbolikusan jelképező, üzeneteket tartalmazó szalagokkal teletűzdelt jelkép, melyet április 28-án Nagyszőlősön is bemutattak. Az eseményre a nagyszőlősi római katolikus templomban került sor.

A nagyszőlősi ferences rendi atyák által celebrált szentmisét követően Lengyel Donát ferences atya beszélt a feltámadási jelképről és arról, milyen céllal indították azt útnak Magyarországról. Mint a híveknek elmondta, az emlékmenetet a december 5-ei népszavazás eredménye miatt kezdeményezték, jelezve, hogy annak ellenére, hogy Magyarország akkor elszalasztott egy fontos lehetőséget, ezzel megpróbálják egybefogni a kárpát-medencei magyarságot. A feltámadási menet húsvétvasárnap indult Zamárdiból, azzal a szándékkal, hogy bejárja a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit. A feltámadási jelkép többek között volt már Burgenlandban (Ausztria), a Felvidéken (Szlovákia), a Délvidéken (Szerbia-Montenegró) Magyarország szinte minden nagyobb településén, majd április 27-én a tiszabecsi határszakaszt átlépve egy szentmisét követően Nevetlenben is bemutatták, végül április 28-án a nagyszőlősi katolikus hívek körébe érkezett. Végcélja Csíksomlyó (Erdély-Románia). Az utolsó szalagot dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek fogja feltűzni rá. Itt a pünkösdi búcsú napján a jelképet és a rákötött szalagokat felajánlják a Boldogságos Szűz Máriának Magyarországért és az egész magyarságért.

Donát atya felolvasta a győri híveknek a határon túli magyarsághoz írt üzenetét, melyben elnézést kértek a december 5-ei népszavazás miatt, és hangsúlyozták: szóval és hittel mindig együvé fogunk tartozni.

Ezt követően felkötözték a jelképre a szőlősi hívek szalagját a következő üzenettel: "Magyarok Nagyasszonya! Könyörögj Kárpátaljáért és a Ferences miszszióért."

Végezetül elhangzott, hogy az emlékmenet szervezői a továbbiakban szeretnének egy kárpát-medencei hagyományt teremteni, hogy jövőre is útjára keljen a jelkép a határon túli magyarsághoz.

-halász-