Mosodai felszerelést kapott a Megyei Gyermekkórház

Mosógép már van - a vezetékes víz még hiányzik

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

A Rotary Club elnevezésű amerikai-osztrák jótékonysági alapítvány 15 éve segíti a Munkácsi Megyei Gyermekkórházat. Most egy teljes mosodai felszerelést kapott tőlük az intézmény, melynek értéke 40 ezer euró.

A Munkácsi Megyei Gyermekkórház régi mosodája igencsak elavult, ezért 2002-ben az osztrák Rotary Club, az amerikai Rotary Distrikt (New Jersey) és a Kárpátaljai Állami Közigazgatási Hivatal (MÁKH) szerződést írt alá egy korszerű kórházi mosoda létrehozásáról, melyben a megyei közigazgatás az épület megépítését és komfortizálását, a külföldi támogató a felszerelés anyagi költségeit vállalta magára.

A kórház területén két éve áll az új mosodaépület. A Rotary Club és a Rotary Distrikt teljesítette vállalását és felszerelte a készülő mosodát. Azonban az épületbe mindmáig nem sikerült beszerelni a megfelelő kazánokat, és nincs bevezetve a folyóvíz, a földgáz, a villamos energia. A megyei közigazgatási hivatal a napokban utalt át 250 ezer hrivnyát a hiányzó berendezések megvásárlására, de a mosoda végleges átadásához 400 ezer hrivnyára lenne még szükség.

A mosodai felszerelés ünnepélyes átadásán Biró Erzsébet, a megyei gyermekkórház főorvosa elmondta: "Az állami költségvetés fedezi a kórház működési költségeit, a gyógyszer- és gyermekétkeztetési kiadásait. Komolyabb beruházásokra azonban nincs elegendő pénz. Intézményünket ilyenkor segítik ki a jótékonykodók, akik önzetlen felajánlásaikkal támogatják az itt gyógyuló beteg kisgyermekeket. Hálás köszönet érte" - fogalmazott a főorvos.

A jelenlévő külföldi adományozók megköszönték az ukrán fél együttműködését a gyermekek javára kifejtett közös munkában. A kórház orvosainak, személyzetének Stefan Kuzmics, a Rotary Club ukrajnai projektmenedzsere fejezte ki jókívánságait. A MÁKH részéről Volodimir Brics, az egészségvédelmi főosztály főosztályvezető-helyettese köszönte meg jótékonykodók segítségét.

P.Zs.