Csatári György: Ung megyei közgyűlések anno 1700-1706

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy szinte mindent tudunk már a Rákóczi-szabadságharcról és koráról, hiszen oly gyakran s oly lelkesen emlegetjük mind a nagyságos fejedelmet, mind az 1703-1711-es korszak eseményeit. Azonban közelebbről megvizsgálva tudásunkat kitűnik, hogy az javarészt a tankönyvekből, s néhány, a korabeli eseményeket összefoglaló népszerű munkából származik, miközben éppen szűkebb pátriánk történéseit tekintve tekintélyes hézag mutatkozik ismereteinkben.

Ezen ismeretbeli és tudományos feldolgozottságbeli hézagok betömködésén munkálkodik immár évek óta szorgalmasan dr. Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanszékvezető tanára, akinek már eddig is számos vidékünkkel kapcsolatos levéltári forrás feltárását és közlését köszönhetjük. Legújabb kötete, az Ung megyei közgyűlések anno 1700-1706, mely a napokban jelent meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség gondozásában, újabb szép eredménye ennek a munkásságnak.

A kötet alapját képező kézirattöredék a II. Rákóczi Ferenc korabeli Ung megyei közgyűlések jegyzőkönyvei alapján készült, amely dr. Kobály József főmuzeológusnak a jóvoltából került elő az Ungváron székelő Kárpátaljai Honismereti Múzeum kézirattárából. Mint előszavában Csatáry rámutat, a kézirat szerzője ismeretlen, de valószínű, hogy részben annak a Mészáros Károlynak (1821-1890) a munkája lehet, akit Ungvár első történetírójának tekintenek. Mint maga is rámutat, a kézirat azért bír hézagpótló tudományos értékkel, mert olyan vármegyei jegyzőkönyvek alapján készült, melyek ma már nem állnak rendelkezésünkre. Annyi legalábbis bizonyos, hogy a jelenleg Beregszászban, a megyei levéltárban őrzött Ung megyei levéltári anyag nem tartalmaz e korra vonatkozó jegyzőkönyveket, így a Mészáros-kézirat eredeti forrásként használható a Rákóczi-kor történéseinek vizsgálatához, írja Csatáry.

A szakemberek, műkedvelő helytörténészek és a helytörténet iránt érdeklődő könyvbarátok számára egyaránt izgalmas olvasnivalót ígérő kötet a Szülőföld Alap támogatásával jelent meg.

hk