Elrettentő példa

Hitelfelvétel - csak józan ésszel

2009. május 15., 10:00 , 435. szám

A mostani gazdasági-pénzügyi válságot megelőző években, hónapokban sok ember felelőtlenül vett fel különböző hiteleket, nem gondolván arra, hogy milyen anyagi megterheléssel jár majd azok törlesztése. Sokan adósságcsapdába kergették magukat, és miután nem tudták törleszteni a felvett hitelek részleteit, teljesen tönkrementek.

Ilyen példák sokaságát lehet felhozni. Egyik jó barátom is alaposan melléfogott, amikor korszerű hordozható számítógépet, egy notebookot vásárolt hitelbe. Mint mondja, két évvel ezelőtt valósággal megbabonázta az egyik cég ajánlata, miszerint a jövedelemről szóló hivatalos igazolás benyújtása nélkül lehet hitelbe megvásárolni az áhított gépet. Mivel tudta, hogy abban az esetben, ha jövedelemigazolást kellene benyújtania, sohasem juthat hitelhez, mert a fizetése bizony nem elég magas, úgy döntött, él az alkalommal: megköti a hitelszerződést, és kezdőrész befizetése nélkül hozzájut a notebookhoz. Úgy gondolta, hogy a havi törlesztés összegét két éven keresztül ki tudja majd fizetni.

Felkereste hát a munkácsi üzletet, ahol a széles kínálatból kiválasztotta az árban számára megfelelő modellt és az üzlet munkatársával összeállították a hitelkérelmet, melyet Kijevbe, a hitelező bank székhelyére küldtek elbírálásra. A barátom hosszú három hétig várakozott a válaszra, és már azt hitte, hogy elutasították az igénylését, amikor egyszer csak megcsörrent a mobiltelefonja, és a vonal túlsó végén levő illető közölte, hogy kérelme pozitív elbírálásban részesült, akár azonnal mehet is megkötni a szerződést. Egész éjszaka nem aludt, alig bírta kivárni a reggelt, amikor végre elindulhatott az áhított gépért. Miután áttanulmányozta a megkötendő szerződést, kiderült, hogy havonta 350 hrivnyát kell majd törlesztenie. Gyorsan kiszámította, hogy a 6720 hrivnyába kerülő notebookért a 20 százalékos kamatfelárral együtt 8400 hrivnyát kell kifizetnie két év alatt. Annak ellenére, hogy éppen nem volt állandó munkahelye - bár új lehetőségek mutatkoztak -, mégis belement az ügyletbe, amivel, mint később kiderült, hatalmas terhet vett a "nyakába".

A dolgok nem úgy alakultak, ahogy tervezte, amiben betegsége is közrejátszott, hosszú ideig nem tudott dolgozni. Otthon tengődött, így aztán hónapokig nem tudta törleszteni a hitelt, nagy adósságot halmozott fel, ami büntető kamatokkal párosult, így aztán adóssága még tovább nőtt. A múlt év decemberében, a gazdasági-pénzügyi válság kellős közepén már fennállt annak a veszélye, hogy elkobozzák tőle a notebookot, ám végül ismét elkezdett dolgozni, és a tartozásból is törlesztett bizonyos összeget, így a bank elállt attól, hogy bíróságra adja. Azóta ha nehezen is, de tudja törleszteni a havi részleteket és egyelőre elmúlt a bírósági per és az elkobzás veszélye is.

A barátom tanult az esetből és a jövőben jól meg fogja gondolni, belevágjon-e ilyen kockázatos és kétes kimenetelű ügyletbe.

-figyelő-