150 forint a különbség

Újra divat Kárpátalján tankolni

2010. január 15., 09:00 , 470. szám

Január 1-jétől mind több magyarországi autós tankol Kárpátalján, a magyar határhoz közeli benzinkutaknál, ahol átszámolva átlagosan 150-170 forinttal kerülnek kevesebbe az üzemanyagok, mint Magyarországon az elmúlt hetek sorozatos áremelései nyomán.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 41-es főúton, a Beregsurány-Asztély határátkelő előtti üzemanyagtöltő-állomásnál minap a benzin literjéért 321,9, a gázolajért pedig 302 forintot kellett fizetni. A töltőállomás dolgozói az MTI-nek elmondták: egyelőre nem tapasztalható számottevő forgalomkiesés az áremelések miatt, január első napjaiban azonban érezhetően kevesebben tértek be tankolni.

A Beregsurány-Asztély határállomástól Beregszászra vezető mintegy 7 kilométeres út mentén, a városközpontig összesen 11 benzinkút várja a magyar benzinturistákat rendkívül vonzó árakkal: a legolcsóbb kútnál keddi állapotok szerint 7,15 hrivnya egy liter 95-ös benzin, míg a gázolaj 6 hrivnyába kerül. A legdrágább töltőállomáson a benzin literje 7,45 hrivnya, a szuper 95-ös 7,99 hrivnya, a gázolaj pedig 6,30 hrivnya. Így a benzintank méretétől, és az üzemanyagtípustól függően több ezer forintot lehet spórolni, ha egy magyar állampolgár ideát tankolja tele gépkocsiját.

Az általunk megkérdezett benzinkutasok az mondják, az üzemanyagárak ugyan Ukrajnában is emelkedtek januárban, az átlagosan mintegy 20-30 kopijkás emelés azonban láthatóan nem szegte kedvét a hazai autósoknak.

Kárpátaljára már évek óta megéri átjárni tankolni a határ túloldaláról, a legutóbbi áremelések miatt pedig további növekedés várható az üzemanyag-turizmusban. Az asztélyi határátkelő és Beregszász közötti töltőállomásokon egyes becslések szerint a vevők kétharmada már most is magyarországi.

Bancsi Attila őrnagy, a magyar Vám-és Pénzügyőrség beregsurányi hivatalának parancsnoka az MTI érdeklődésére elmondta: tavaly május óta tapasztalható az olcsó ukrán üzemanyagok iránti kereslet növekedése, emiatt egyre többen utaznak Ukrajnába. Itt állandóan tekintélyes, legalább 100 forintos különbség van a magyar árakhoz képest, ezért mindig van forgalom a határon - közölte az őrnagy.

szcs