Nőtt a részegen elkövetett bűncselekmények száma

2010. október 8., 10:00 , 508. szám

Az év első nyolc hónapjában több mint 45 százalékkal nőtt Kárpátalján az alkoholos állapotban elkövetett bűncselekmények száma, ezért a rendőrség az egész megyére kiterjedő akciót indított a zugpálinkafőzők ellen.

A megyében idén január és szeptember között 511 bűncselekményt követtek el alkohol hatása alatt, szemben a múlt év azonos időszakának 352 hasonló bűnesetével. Ez azt jelenti, hogy az ilyen besorolású cselekedetek aránya 45,2 százalékkal növekedett, ami közel 16 százalékkal több az országos átlagnál - adta hírül az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A cikk szerint nyugtalanítónak tartja a kialakult helyzetet Viktor Ruszin ezredes, a kárpátaljai rendőrség parancsnoka, aki a napokban újságírók előtt kijelentette, hogy a rendvédelmi szervek minden településen a zugpálinkafőzők körmére fognak nézni.

Ennek megfelelően a rendőrség Kisüsti fedőnéven megyeszerte akciót indított a tiltott pálinkafőzés felszámolására. A kampány a tervek szerint október végéig folytatódik. Az akció során nemcsak a kisüsti előállítására szolgáló eszközöket kutatják fel és kobozzák el a hatóság emberei, hanem az árusítóhelyeket is felszámolják.

A törvények értelmében a rendszeresen folytatott házi pálinkafőzés és a kisüsti árusítása bírsággal és akár három évig terjedő elzárással büntethető. (Kárpátalja/MTI/zakarpattya.net.ua)