Szívbillentyű-zavarok

2011. október 21., 10:00 , 562. szám

Egy ismerősömnél a szívbillentyű rendellenes működését diagnosztizálták. Érdekelne, milyen tünetek jelzik, ha valakinél ilyen probléma lép fel, s mit tehetünk a megelőzéséért – telefonált be szerkesztőségünkbe egy gyulai olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Orosz Iván, a Nagyszőlősi Járási Kórház kardiológiai osztályának a főorvosa válaszol.

– A szívben a pitvarok és a kamrák találkozásánál, illetve a kamrákból kivezető verőerek (aorta, artria pulmonalis) kiindulási pontjain szívbillentyűk találhatóak, nevezetesen az aortabillentyű, a jobb pitvar és a jobb kamra között elhelyezkedő háromhegyű billentyű, a jobb kamra és a tüdőartéria közötti pulmonalis billentyű, valamint a bal pitvar és a bal kamra között lévő kéthegyű (mitralis) billentyű – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Károsodásaikat két típusba soroljuk: vagy nem záródnak be rendesen, vagy épp ellenkezőleg, eltömődnek, s így megakadályozzák a vér szabad áramlását. A szívbillentyű-elégtelenség esetében a billentyű nem képes elzárni a szájadékot, s így a vér zárt billentyűálláskor is átszivárog a hibásan működő szerven, billentyűszűkületkor pedig a billentyűk nyitott állapotban is akadályozzák a vér átfolyását, s előfordulhat, hogy e problémák egyidejűleg jelentkeznek: például az egyik billentyűnél az első, egy másiknál viszont a második típusba sorolt károsodás lép fel. A véráramlást szabályozó szervek hibás működése folytán pedig a szívizomzatnak nagyobb erőt kell kifejtenie a vér átszivattyúzásához, ami megterheli szervezetünk „motorját”. A legtöbb esetben a bal kamra és az aorta, illetve a bal pitvar és a bal kamra közötti billentyűk betegednek meg, s a leggyakoribb felnőttkori billentyűhiba az aortabillentyű szűkülete, mely károsodás – érdekes módon – a férfiaknál nagyobb arányban fordul elő, mint a nőknél.

– Milyen okok idézik elő, s milyen tünetek jelzik ezeket a kóros elváltozásokat?

– A legtöbb esetben a szív valamilyen gyulladásos megbetegedése áll a háttérben, míg idős korban – akárcsak az ereken – a billentyűkön is kialakulhatnak a meszes lerakódások, s olyan esetekkel is találkozunk, amikor a véráramlást szabályozó szerv a szív méretének a megváltozása, a bal vagy a jobb kamra tágulása miatt nem képes ellátni a feladatát. A billentyűhibák tünetei megegyeznek a szívelégtelenség szimptómáival: a beteg nehezen lélegzik, légszomja van, mellkasi fájdalmat, illetve szívritmuszavart érez, gyengeség fogja el, szédül, s az eszméletét is elvesztheti. Hogy megállapítsuk, szívelégtelenséggel vagy a billentyűk károsodásával állunk-e szemben, először is tisztázzuk, milyen panaszai vannak a páciensnek, s mióta észleli a tüneteket. Ezt követően meghallgatjuk a szívverését, melynek során kiderül, hallunk-e zörejeket a vizsgált szervben, majd elkészítjük a beteg EKG-ját, továbbá a mellkasi röntgenfelvételt, elvégezzük a fonokardiográfiás elemzést, a szívdoppler-analízist, illetve a szív ultrahangos vizsgálatát, s ha szükséges, katéterezésre utaljuk a beteget Ungvárra, a Kárpátaljai Megyei Kardiológiai Gondozóba, ahol az ereken keresztül szondát vezetnek szervezete „motorjába”, hogy pontosíthassuk a diagnózist.

– Hogyan kezelik a megbetegedéseket, és milyen módon előzhetjük meg azok kialakulását?

– Vagy gyógyszeres terápiával, vagy műtéttel vetünk véget a szívbillentyű-zavaroknak. Az első esetben vízhajtókat, ACE-gátlókat (Captoprilt, Ramiprilt), béta-blokkolókat (Metaprorolt, Rarvedirolt), metabolikus készítményeket (Riboxint, Mildronatot, Tiotriazolint) írunk fel a betegeknek. Emellett igyekszünk megelőzni a vérrögképződést, valamint a tromboembóliát, azt, hogy a trombózis átterjedjen a tüdőre, s evégett Syncumar vagy Varfarin tablettát is szedniük kell a pácienseknek. Ám mindezen orvosságokat csak a szakorvos által előírt módon szedhetik. Ha sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor vagy megoperáljuk a véráramlást szabályozó szervet, hogy az ismét normálisan működjön (kétféle műtét jöhet szóba, a valvuloplastica, illetve a ballonvalvuloplastica), vagy műbillentyűt ültetünk be a szívbe. A megelőzés érdekében pedig azt ajánlom: ha valaki érzi, hogy probléma van szervezete „motorjával”, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz, hogy amennyiben valamilyen gyulladásos szívbetegség támadta meg, a kór mielőbb megkezdett antibiotikumos kezelésével elkerüljük a billentyűk deformálódását. Bármilyen ismert kardiológiai probléma idejében elvégzett terápiájával elejét vehetjük annak, hogy zavarok támadjanak a billentyűk működésében.

Lajos Mihály