Ne féljünk a kamerától – nem lát be a szavazófülkébe

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Korábban sokan tartottak attól, hogy a szavazóhelyiségekben felszerelt kamerák a választók megfélemlítésére szolgálnak, amennyiben azt sugallják, hogy általuk a láthatatlan hatalom nyomon követheti minden tollvonásunkat, azaz ellenőrizheti, hogy kire szavazunk. Most azonban megnyílt a lehetőség, hogy az interneten keresztül bárki szabadon nyomon követhesse ugyanezen kamerák segítségével, hogy mi folyik a szavazóhelyiségekben.

Ehhez nem kell mást tenni, mint beütni a számítógépbe a www.vybory2012.gov.ua internetes címet, majd a megjelenő oldalon saját e-mail címünket, illetve nevünket megadva és jelszót választva regisztrálni. Azok, akik egyébként is jelen vannak valamelyik közösségi portálon, amilyen például a Facebook vagy a Google, ezeken keresztül is regisztrálhatnak.

Az egyelőre tesztüzemmódban működő portálon internetes térképen kereshetünk rá a minket érdeklő településre és azon belül a kiválasztott szavazókörzetre. Az oldal egyelőre csupán egy ismertetőfilmet sugároz, mely szerint a szavazókörzetekben működő kamerák október 28-án, a szavazás napján a választási bizottságokról, illetve a szavazóurnákról közvetítenek majd képet kijevi idő szerint 7 óra 15 perctől 20 óráig, a szavazófülkékről viszont nem.

hk