Kárpát-medencei magyar társadalomkutató műhelyek és intézetek találkozója

2012. november 16., 09:00 , 618. szám

A Magyar Tudomány ünnepe alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete és Öregdiák Szövetsége közösen szervezte meg a Kárpát-medencei magyar társadalomkutató műhelyek és intézetek találkozóját november 8–10. között.

Az eseményre az összmagyar tudományos élet szorosabbá fűzése érdekében anyaországi és határon túli kutatóműhelyek kaptak meghívást. Az első napon ismerkedés és városnézés, másnap a konferencia és a kutatóműhelyek bemutatkozása, harmadnap pedig munkácsi városnézés volt a program.

9-én a műhelymunka levezetője, dr. Bocskor Andrea, a Lehoczky-intézet vezetője köszöntőjében elmondta: a rendezvény fő célja a Kárpát-medencei tudományos élet képviselőinek tapasztalatcseréje, jövőbeli együttműködésük megalapozása.

Nyitóbeszédében dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke elmondta: „Ahhoz, hogy valaki tudóssá váljon, nem elég az istenadta tehetség – lehetőséget kell teremteni és biztosítani ahhoz, hogy önmegvalósítását, gondolatait kiteljesítse, és ebből értékes tudományos mű legyen.”

Az elnök asszony kiemelte továbbá, hogy ez az alkalom nagyon jó lehetőség a kutatóintézetek képviselőinek az egymás munkájából való merítésre.

Az ezt követő nyitóelőadást prof. dr. Kocsis Károly, a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke tartotta A külhoni magyar tudományosság helyzete a Kárpát-medencében (különös tekintettel a társadalomtudományi kutatásokra) címmel, majd átadta a Magyar Tudományos Akadémia ajándékát – egy könyvcsomagot – a Lehoczky-intézetnek és a főiskola Apáczai Csere János Könyvtárának.

Ezután mutatkoztak be a meghívott kutatóintézetek, a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézete, a somorjai (Szlovákia) Fórum Kisebbségkutató Intézet, a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán működő kutatóműhely, valamint a főiskola Hodinka Antal, illetve Lehoczky Tivadar Intézetének képviselői.

Az eseményt az Együttműködési lehetőségek és stratégiák a Kárpát-medencei magyar társadalomtudományi kutatóintézetek között című kerekasztal-beszélgetés zárta, melynek során közös kutatások, publikációk és tapasztalatcsere lehetősége merült fel. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

T. n.