Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Kárpátalján

2013. március 22., 02:00 , 636. szám
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelenlétében dr. Gyuricza Csaba és dr.  Orosz Ildikó aláírják az együttműködési megállapodást

Kárpátaljára látogatott március 15-én Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető egynapos beregszászi látogatásának hivatalos programját a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltárában és Múzeumában kezdte, ahol találkozott Zán Fábián Sándor püspökkel és Nagy Béla főgondnokkal.

A vidékfejlesztési miniszter a továbbiakban felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol fogadta őt dr. Orosz Ildikó, a felsőoktatási intézmény és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Fazekas Sándor vendéglátójával megtekintette az anyaországi támogatásból megújult épületet, azon belül a szülővárosa, Karcag által felújított termet, ellátogatott a Corvinus Egyetemnek a beregszászi főiskolán működő kertészmérnöki konzultációs központjába, illetve megismerkedett az intézmény felnőttképzési központjának tanfolyamaival.

Ezt követően a miniszter jelenlétében került sor a Rákóczi-főiskola és a Szent István Egyetem együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírására. Az Apáczai Csere János Könyvtárban ez alkalomból egybegyűltekhez szólva Orosz Ildikó jelezte: a Rákóczi-főiskola szeretné bővíteni hosszú távú fejlesztési koncepciójában szereplő képzési kínálatát. Mint jelezte, az oktatási intézmény még tíz évvel ezelőtt megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy a felnőttképzési központ keretében lehetőséget adjon a tanulásra azoknak a kárpátaljai fiataloknak, akik érdeklődési körüknek megfelelően tudásukat folyamatosan bővíteni szeretnék, s nem csak a humán szakirányokban. A felnőttképzési központ ezért igen széles körben hirdet különböző tárgyú és szintű tanfolyamokat, s e célból a Rákóczi-főiskola számos anyaországi intézménnyel, köztük három egyetemmel is együttműködik – tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy a Szent István Egyetem közreműködésével a jövőben lehetővé tegyék a kárpátaljai magyar falusi lakosság számára a mélyebb szakmai ismeretek elsajátítását az állatgazdálkodás terén is – jelentette be Orosz Ildikó.

Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karának dékánja elmondta: a kezdeti szakaszban állattenyésztő mérnökök képzéséhez nyújt támogatást Magyarország legnagyobb egyeteme. A dékán reményének adott hangot, hogy a magyar állam támogatásával mintegy 40 kárpátaljai magyar fiatal rövidesen megkezdheti a tanulást.

Tolmácsolva a magyar kormány és a vidékfejlesztési minisztérium jókívánságait a megállapodás aláírása alkalmából, Fazekas Sándor fontos lépésnek nevezte az együttműködés megindulását, amely véleménye szerint „sokkal több, mint a hétköznapokba illeszkedő szorgos alkotómunka”. Egy további jelentéstartalommal is bővíti azt, hiszen a Magyarország középső területein elevenen zajló felsőfokú képzés és a Beregszászban, a végvidéken folyó képzés ezáltal összekapcsolódik, erősíti egymást – tette hozzá. A vidékfejlesztési minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az együttműködés elérje igen fontos célját: hogy az itt élő, a vidéki életformában, gazdálkodásban perspektívát látó fiatalok helyben kaphassák meg a szükséges képzést, helyben tudjanak maradni, s erősítsék azt a magyar közösséget, amely immáron 1100 esztendeje él, dolgozik és virágzik ezen a tájon – jelentette ki Fazekas Sándor. A tárcavezető végezetül meggyőződésének adott hangot, hogy bár a beregszászi főiskola nehéz körülmények között kezdte meg munkáját, az a magyarság életerejének, a megmaradásba vetett hitének is a bizonyítéka, s a kormányzatnak minden lehetőséget meg kell ragadnia ahhoz, hogy ezt az életerőt, ezt az elkötelezettséget segítse, erősítse.

Ezután Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke bemutatta a megjelenteknek a civil szervezet által kidolgozott „Itt Magyarul Is” (IMI) programot, mely egy civil társadalmi mozgalom keretében kívánja a magyar nyelvet a családi, s a szűk közösségi színtérről a nyilvános színtérre „terelni”, segítendő a vállalkozásokat, gazdákat, magyarországi és kárpátaljai magyarokat, turistákat egyaránt.

A délutáni órákban Fazekas Sándor részt vett a „Pro agricultura Carpathica” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett gazdasági fórumon, végezetül pedig beszédet mondott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség március 15-i ünnepi rendezvényén.

hk