Motoros túra a második világháborúban elhurcoltak emlékére

2013. augusztus 2., 02:00

Kéthetes motoros emléktúra indult július közepén a pest megyei Dabasról a Don-kanyarba és Novij Donbasszba a Budapest környékéről behívott és elhurcolt katonák és civilek emlékére. Ez évben van a 70. évfordulója a rengeteg magyar emberéletet is követelt borzalmaknak, a II. magyar hadsereg pusztulásának. Nekik kívántak emléket állítani a 14-én indult túrával.

A gyöngyösiekből és dabasiakból álló csoport motorral tette meg azt az utat, amit szüleiknek vagy nagyszüleiknek gyalogosan kellett megjárniuk.

A Don-kanyaron kívűl elmentek Ukrajnába, Novij Donbasszba is, ahova sok, Dabas környéki német és magyar nemzetiségű embert vittek málenykij robotra. Azon túl, hogy elhelyezték az emlékezés virágait, Sznyezsnojéban egy emléktáblát is felavattak a motorosok, amelyet dabasi iparművészek készítettek.

A zarándokutat az Áldos Hagyományőrző Egyesület (a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete) oszlopos tagja, Molnár „Mojo” József szervezte. A motorosok többsége Pest megyéből, Dabasról és környékéről verbuválódott. A kéthetes túrára 11 fő vállalkozott, közülük kilencen motorral tették meg a több mint hatezer kilométeres távot. Egy kísérőautó is vigyázta az útjukat, amely az egy ilyen hosszú úthoz feltétlenül szükséges kellékeket, a poggyász egy részét szállította, s melyben személyemben a túrát segítő tolmács is helyet kapott. Az útvonal legfőbb állomásai Lemberg, Kijev, Novgorod-Szeverszkij, Voronyezs, Donyeck és Szevasztopol voltak. Pontosan kidolgozott útiterv szerint haladtak. Naponta átlagosan háromszázötven-négyszáz kilométer megtételét tervezték, viszont volt olyan nap is, amikor 700 kilométert hagytak maguk mögött.

Az említett városokban megismerkedtek a helyi történelmi-egyházi emlékekkel, városnézés keretén belül felkeresték az adott település nevezetességeit. Novgorod-Szeverszkijben pedig egy motorostalálkozó díszvendégei voltak.

A hosszú út végén, július 29-én a csapat Kőrösmezőt érintve érkezett meg Beregszászba, ahol elbúcsúztunk egymástól. Elmondásuk szerint sikerült elérniük túrájuk elé kitűzött céljukat, s bár fáradtan, viszont élményekkel telve lódultak neki útjuk utolsó 400 kilométerének.

Palkó Gyula