Ismét megtelt demonstrálókkal Kijev központja

2013. december 8., 14:35

Az ukrán ellenzék felhívására vasárnap ismét sűrűn megtelt tüntetőkkel a "Majdan", hogy előrehozott elnök- és parlamenti választásokat követeljenek, valamint kiálljanak az ország európai integrációja mellett.

A tüntetők a hideg és a hószállingózás ellenére folyamatosan érkeztek a térre. Az Ötös tévécsatorna helyszíni beszámolójában mintegy ötszázezerre becsülte a résztvevők létszámát alig egy órával a nagygyűlés kezdete után.

A demonstrálók javarészt nemzeti színű lobogókat és ellenzéki pártzászlókat tartanak, Viktor Janukovics elnököt becsmérlő, lemondásra szólító, illetve Ukrajnát dicsőítő jelszavakat skandálnak.
A demonstráció békésen zajlik, a helyzet azonban feszült, az ellenzék provokációktól, a rendőrség újabb összecsapásoktól tart.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Udar párt vezetője beszédében a téren összegyűlteket a megmozdulás békés jellegének megőrzésére szólította fel. „Mindenféle agressziót provokációnak minősítünk. Ne reagáljatok a provokációkra! A mi tüntetésünk békés. Miénk lesz a győzelem!” – hangoztatta a pártelnök a nagygyűlésen.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter a tárca honlapján közzétett üzenetében szintén azt kérte a nagygyűlés résztvevőitől, hogy „ne engedjenek a provokációknak”. Állítása szerint a rendőrség együttműködik a demonstráció biztonságára ügyelő aktivistákkal – köztük önkéntes veterán katonákkal – az erőszakcselekmények megakadályozásában.

Helyszíni jelentések szerint a központi tértől nem messze lévő kormányzati negyed több utcáját elzárták a forgalom elől az autóbuszokban ott várakozó rendvédelmi alakulatok, köztük rohamrendőrök teljes felszerelésben.

A parlament épületével szemben közben a kormányzó Régiók pártja ellendemonstrációt tart, amelyen becslések szerint néhány ezren vesznek részt.

Az elnöki hivatalt rohamrendőrök őrzik, néhány méterre tőlük ismeretlen fiatalok szemetesvödrökbe gyűjtik a felbontott utcaköveket. Ellenzéki tüntetők elzárták a térről az elnöki hivatalhoz vezető utat, hogy a demonstráció résztvevői ne keveredhessenek összetűzésbe.

Az előző vasárnapi megmozdulás alatt ezen a helyszínen történt a „buldózeres támadásként” elhíresült összecsapás, amelyet az ellenzék szerint provokátorok szítottak a rohamrendőrök és a tüntetők között. Az incidensben sokan megsérültek, több mint egy tucat ellenzéki aktivistát tartóztattak le a hatóságok a támadásban való állítólagos részvételük miatt.

Az ellenzék – az előrehozott választások mellett – követeli a felelős rendőrök megbüntetését, a belügyminiszter bűnvádi felelősségre vonását, és a letartóztatott aktivisták szabadon bocsátását.

MTI